„Opýtaj sa dedka.“ Nová hra pomôže školákom pochopiť dejepis cez spomienky blízkych

TASR, 25. mája 2021 o 04:47

Dejiny sa najlepšie učia cez osobné príbehy, na kladie dôraz nová hra, ktorá má priblížiť školákom novodobé dejiny. Udalosti z minulého storočia totiž deti poznajú z učebníc a filmov, pritom stále žijú priami pamätníci týchto historických udalostí. A práve ich by sa mali deti na ne pýtať.

O historických udalostiach sa deti dozvedajú z kníh a filmov, na to najcennejšie, priamych pamätníkov sa však zabúda. Práve cez príbehy blízkych sú pritom dejiny najzaujímavejšie.

Foto: shutterstock.com

K tomu ich má podnietiť spomínaná nová hra Mosty do minulosti, určená žiakom 8. a 9. ročníka základných škôl. Chce ich motivovať, aby sa svojich rodinných príslušníkov pýtali, ako prežívali svoj každodenný život, ale i rôzne historické udalosti. Práve cez osobné príbehy blízkych si lepšie priblížia politické dejiny zhruba od polovice 20. storočia.

„Žiaci si pri preberaní tohto dejepisného učiva často neuvedomujú, že ide o udalosti, ktoré ich babka či dedko prežívali osobne, či už ako priami alebo nepriami aktéri,“ vysvetlila autorka projektu Simona Posch. Hra Mosty do minulosti im teda prostredníctvom spomienok blízkych môže pomôcť priblížiť veľké politické dejiny, navyše môže pozitívne ovplyvniť aj medzigeneračnú komunikáciu v rodinách.

Do svojej výučby ju zatiaľ zaradili učitelia dejepisu na šiestich základných školách v rôznych kútoch Slovenska. Skúša ju okolo 150 žiakov, prevažne deviatakov.

„Deti majú možnosť trošku nazrieť do historikovej práce, dozvedieť sa niečo o svojich najbližších a v konečnom dôsledku aj o reáliách. Možno práve teraz, keď prežili dlhšie obdobie doma so svojou rodinou, je vhodný čas na to skúmať, ako sa žilo kedysi,“ konštatoval učiteľ Jakub Behrík z Cirkevnej základnej školy Romualda Zaymusa v Žiline, ktorý sa so svojimi žiakmi zapojil do projektu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >