Anketa: Čo vedia slovenskí a českí študenti o 17. novembri? Že sa štrngalo kľúčami

Patricia Poprocká, Gabriela Bachárová, 17. novembra 2018 o 06:01

17. november 1989 je pre nich história, o ktorej vedia málo. Nepreberajú to v dejepise, takže väčšina študentov skončí pri tom, že je to voľný deň bez toho, aby sa pýtali ako a prečo. ahojmama.sk oslovila študentov v Čechách a na Slovensku, čo vedia o Nežnej revolúcii.

Pre väčšinu študentov je 17. november iba voľný deň. Neskúmajú, prečo.

Foto: shutterstock.com

Karin Barbuščáková, 18 rokov, Levoča
Veľa toho neviem, na dejepise sme to nepreberali. Skončili sme po druhej svetovej vojne. Je to nejaký pád totality, manifestácie, ktorých organizátormi boli študenti. Volalo sa to Nežná revolúcia. To je všetko, čo viem. Dejepis ma nezaujíma.

Nick Pakši, 18 rokov, Komárno
Rozišiel som sa s frajerkou. Ale nebolo to v roku 1989. Viem, že je to voľný deň. Ale neviem, čo je vtedy. Čo je vtedy? Na cintorín sa chodí, nie? Jáj, nie, ahá, to sú Dušičky. Cyril a Metod? Nie, to tiež nie. Rýchlo mi to nájdi na webe!

Ema Duchoňová, 17 rokov, Bernolákovo
S čím sa mi spája 17. november 1989? Teraz sme sa o tom rozprávali na hodine v škole, kvôli komunálnym voľbám, ktoré boli minulý víkend. Takže viem, že sa skončil socializmus. Ľudia stáli na námestiach s kľúčmi, a zapojili sa do toho študenti. Keby sme o tom ale nehovorili náhodou teraz v škole, tak by som to vôbec nevedela. Na 100 percent by som ale vedela, že 11. novembra sme si pripomenuli koniec 1. svetovej vojny.

Sára Hlavačková, 16 rokov, Bratislava
17. novembra v 89-tom v Prahe štát násilne zasiahol proti študentskej manifestácii. To znamenalo začiatok Nežnej revolúcie, ktorá priniesla pád komunizmu v Československu. Väčšina mojich rovesníkov o udalostiach 17. novembra nevie takmer nič, pretože v škole sa o tom takmer vôbec nehovorí. Ja som lepšie pochopila, čo sa vtedy dialo, pozeraním rôznych filmov a seriálov, napríklad českého Vyprávěj.

Danica Bajzíková, 16 rokov, Bratislava
Je to Deň boja za slobodu a demokraciu. Prečo? Štrngalo sa vtedy kľúčmi na námestiach, to viem. Ale nič viac. Že padol komunizmus? To netuším. Ale viem, že sa štrngalo kľúčami, ako teraz počas zhromaždení Za slušné Slovensko. Bola som na tých mítingoch.

A čo vedia o 17. novembri 1989 českí študenti?


Simona Marková, 16 rokov, Šaratice
Študenti si vtedy išli uctiť pamiatku študenta Jana Opletala, ktorého zabili fašisti. Táto demonštrácia sa následne rozrástla do nežnej revolúcie. A dnes je to štátny sviatok.

Ondřej Kimmer, 16 rokov, Čížkovice
To bola tá ruská Veľká októbrová revolúcia, čo sa ale udiala v novembri. Vlastne nie, to bola nežná revolúcia a to, že padli komunisti.

Sestry Martina (15 rokov) a Nela (13 rokov), Litoměřice
No to bola taká revolúcia. Mladí ľudia už nechceli komunistov, pretože sú zlí. Demonštrovali, zišli sa v Prahe a policajti sa s nimi bili. Havel bol lepší ako komunisti.

„Vtedy si sa narodila, mami?"

Novinárka Jitka Hemolová z Prahy sa pre náš web opýtala desaťročného syna Hynka, čo mu hovorí dátum 17. november 1989. Vyšla z toho táto celkom zábavná konverzácia.

Jitka Hemolová so synom Hynkom.

Foto: archív Jitky Hemolovej

„Pýtam sa syna: Čo vieš o 17. novembri?
Hynek na to: „Nič. Prečo?"
„Nikdy si o tom dátume nepočul, nič ti to nepripomína? Nestalo sa vtedy niečo?“
Hynek váhavo: „Ty si sa narodila?“
„Nie, skús ešte niečo iné.“
Chvíľka zamyslenia: „Aha, už viem, sametová revoluce. Počul som o tom v Déčku (televízna stanica určená deťom). Boli tu komunisti a zabili jedného človeka. Proti tomu sa všetci postavili. Keď videli študentov na ulici, napríklad z okna, tak za nimi išli, aby im pomohli. A sametová bola preto, že nikoho nezabili, že netiekla žiadna krv.“

Hynek síce nevedel, že komunisti žiadneho študenta nezabili, ale zato si spomenul na Václava Havla. Najviac „husté“ mu pripadalo, že som žila v dobách „toho komunizmu“ a v Československu, než sa rozdelilo. Nakoniec sme si ešte urobili časovú osu a vyznačili na ňu dôležité dátumy, nech v tom má Hynek jasnejšie.“

Aj takto sa dá doma žiakom vysvetliť história.

Foto: archív Jitky Hemolovej





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >