Opäť sa škriepia? Skúste detské hádky zastaviť pomocou jednoduchej hry

Patricia Poprocká, 2. februára 2022 o 05:07

Hádky detí sú normálne, podľa odborníkov dokonca prospešné, pretože prostredníctvom nich sa učia vychádzať s druhými či rozpoznávať hranice, čo si môžu dovoliť. Ľahšie sa však o hádkach hovorí než keď ich má človek doma denne počúvať. Úlohou rodiča síce nie je spory vyriešiť, môže však vplývať na deti, aby sa viac rešpektovali a hádali menej. Napríklad hrou.

Za čo by si dnes bratovi poďakovala?

Foto: Shutterstock.com

Vzťahy detí možno vylepšovať pravidlami, aké doma nastavíme. Napríklad tým, že ich nebudeme porovnávať, kto čo urobil lepšie, alebo kto je v čom šikovnejší, radí rodičovská koučka z Mamedeti.sk Katarína Winterová.

Dobro medzi deťmi nerobia ani súťaže. Vety typu „Kto sa prvý navečeria, kto si prvý umyje zuby“ by mali z našej domácnosti vymiznúť. Opäť len zvyšujú rivalitu medzi deťmi, ktorá je zbytočná. U ctižiadostivejších vzbudzujú nevraživosť voči súrodencovi, u tých, ktorí prehrajú, zasa pocity menejcennosti.

Ak chceme ich vzťahy vylepšiť, pomôcť môže napríklad spoločné trávenie času, spolupráca pri nejakých činnostiach, a tiež hry, v ktorých si musia deti pomáhať, aby sa dostali k cieľu.

Okrem toho je tu i jednoduchá hra, ktorá môže zlepšiť vzťahy medzi súrodencami, resp. zmeniť ich pohľad na brata či sestru. Tri veci. Ak máte čas, najlepšie večer, vyzvite deti, aby povedali o sebe, o súrodencoch, prípadne aj o vás, tri pekné veci. Môžu byť všeobecné alebo len z priebehu toho ktorého dňa.

Takáto úloha prestaví detské zmýšľanie, ich pohľad na ostatných, keď namiesto výčitiek, negatív a drobných krívd, ktoré pocítili, budú hľadať tie lepšie stránky. Iste, nezaručí vám to, že sa deti po večeri cestou do postele ešte trikrát pohádajú, chvíľa premýšľania o dobrých stránkach toho druhého má však veľký význam a dáva základ na neskoršie budovanie dobrých vzťahov aj s inými ľuďmi.

Otázku môžete v ďalšie dni preformulovať, ako sa vám páči – napríklad deti môžu povedať tri veci, za ktoré sú dnes súrodencovi vďačné, tri veci, ktoré preňho môžu, resp. by chceli urobiť, a podobne.

Vlastný príklad nadovšetko

Nezabúdajte, že môžete dostať tie najlepšie rady a hrať s deťmi tie najlepšie hry, dôležitý je vlastný príklad. Vždy sa treba pozrieť na seba, ako sa správate vy. Ak ste výbušnej povahy a neraz aj pri menej podstatných veciach zvyšujete hlas, nečudujte sa, že vaše deti robia to isté. Rodičovský vzor je najsilnejší, deti nás kopírujú vo všetkom, preto ak chceme niečo zlepšiť v ich správaní, musíme začať u seba.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >