Dominanty slovenských miest žiaria na purpurovo. Nedonosené deti majú sviatok

gb, SITA, TASR, 17. novembra 2018 o 11:05

Skoro o tretinu narástol za posledných pätnásť rokov na Slovensku počet predčasne narodených detí. Každý rok príde na svet okolo 55-tisíc detí, z toho každé jedenáste predčasne, teda medzi 24. až 36. týždňom tehotenstva. V sobotu 17. novembra je Svetový deň predčasne narodených detí, oslavuje sa aj u nás.

Predčasne narodené dieťa potrebuje špeciálnu starostlivosť.

Foto: Shutterstock.com

Do 18. novembra budú pri príležitosti tohto dňa žiariť purpurovou farbou viaceré dominanty slovenských miest. V Bratislave nová budova Slovenského národného divadla a vyhliadková veža UFO, v Košiciach Dóm svätej Alžbety a súsošie Immaculata, v Prešove Mestská radnica a vodárenská veža, v Banskej Bystrici Hodinová veža, v Martine Divadelné námestie, v Nových Zámkoch Mestský úrad, v Nitre Chrenovský most a Divadlo A. Bagara a v Trnave Mestská radnica.

„Sme veľmi radi, že aj v Banskej Bystrici môžeme podporiť túto iniciatívu. Naša Hodinová veža patrí k dominantám mesta a pri tejto príležitosti sme ju rozsvietili už v piatok popoludní. Žiariť bude až do nedele. Veríme, že to verejnosť zaujme, a pomôžeme tak zvýšiť povedomie o problematike predčasných pôrodov,“ uviedla vedúca banskobystrického Informačného centra Alena Motyčková. Na počesť predčasne narodených detí a ich rodičov sa počas novembra 2018 rozsvietia na purpurovo aj rôzne pamiatky a budovy po celom svete.

V sobotu 17. novembra sa v Košiciach koná Purpurový festival pre najmenších bojovníkov a konferencia pre zdravotníkov a rodičov. Pre rodičov i deti je pripravený bohatý program. Rodičia sa dozvedia viac napríklad o význame výživy v živote predčasne narodených detí alebo o celostnej muzikoterapii, ktorá je určená deťom so špeciálnym potrebami či poruchami zmyslového vnímania. Vrcholom festivalu bude vystúpenie obľúbených hercov a spevákov Tárajka a Popletajky. Miestom festivalu, ktorý začína o desiatej dopoludnia a končí o šiestej večer, bude Kultúrno-spoločenské centrum na košickej Jedlíkovej ulici.

Na začiatku novembra prebehol už siedmy ročník odovzdávania cien Purpurové srdce. Občianske združenie Malíček, ktoré sa venuje podpore predčasne narodených detí a ich rodín, ocenilo v Primaciálnom paláci v Bratislave osobnosti, ktoré sa pričinili o zlepšenie situácie predčasne narodených detí. Cenu si prevzal napríklad Michal Jánoš z Novorodeneckého oddelenia Fakultnej nemocnice v Žiline, ktorý bol ako jeden z prvých pediatrov pri zrode v tom čase nových odborov neonatológie a perinatológie na Slovensku. Ocenili taktiež spoločnosť Lidl za projekt, ktorý pomohol získať neonatologickým pracoviskám v slovenských nemocniciach prístroje.

Ďalšími ocenenými boli zdravotná sestra Mária Drábiková, ktorá organizuje zbierky pre neonatologické oddelenia na celom Slovensku, primárka Novorodeneckej kliniky v Univerzitnej nemocnici Bratislava Ľubica Pejhovská a Klinika detskej oftalmológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb v Bratislave.

Predčasne narodené deti sa musia potýkať s množstvom zdravotných problémov. „Čím skôr sa dieťa narodí, tým menej sú všetky jeho orgány pripravené zabezpečiť život dieťaťa mimo tela matky. Bezprostredne po príchode na svet je predčasne narodené dieťa ohrozené podchladením, problémami s pľúcami, ktoré sú anatomicky nepripravené na výmenu krvných plynov, poruchami prekrvenia, ťažkosťami s príjmom potravy, nezrelým imunitným systémom, ktorý nie dostatočne zdatný v boji s infekciou dieťaťa,“ uviedla v rozhovore pre náš web docentka Darina Chovancová, ktorá je prednostkou Novorodeneckej kliniky M. Rusnáka Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice Bratislava.

„Ich centrálny nervový systém je mimoriadne citlivý na vonkajšie stresové stimuly, ako je svetlo, hluk, bolesť. Tieto podnety môžu spolu s poruchami prekrvenia, infekciou a ďalšími faktormi poškodiť jednotlivé dôležité štruktúry mozgu s dlhotrvajúcimi následkami. Obzvlášť závažnými sú detská mozgová obrna, mentálna retardácia, ale aj neurózy, poruchy spánku a ADHD, teda poruchy pozornosti s hyperaktivitou," vysvetlila lekárka. Ako však uviedla, vďaka pokrokom v medicíne je stále viac predčasne narodených detí vo veku dvoch rokov úplne zdravých.

Presne ako Tomáško Jančok z Bratislavy, ktorý prišiel na svet v 27. týždni tehotenstva a vážil 1 100 gramov. Jeho príbeh ste si mohli prečítať na ahojmama.sk. „Prvý rok bol naozaj extrémne náročný. Väčšinu času sme strávili na vyšetreniach alebo cvičením. A to sme boli tí šťastnejší, ktorým sa žiadna diagnóza nepotvrdila. Tomáško má dnes päť rokov a je to zdravý, veľmi šikovný a vnímavý chlapček. Tak, ako bol na začiatku drobunký a tichučký, je ho teraz plná miestnosť všade, kam príde," povedala jeho mamička Iveta Jančoková. Aj jej syn má svet sviatok.











Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Hendikepy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >