Novinka pre otcov. Po narodení dieťaťa získajú dvojtýždňové platené voľno

dh, pt, 19. júna 2022 o 04:31

Podporuje štát dostatočne otcov v ich rodičovskej úlohe? Aj vzhľadom na naše záväzky voči EÚ štát pripravil ďalšie opatrenie, ktoré im vychádza v ústrety, aby sa mohli viac venovať rodine – dva týždne plateného voľna po narodení dieťaťa.

Podporiť otca v rodičovskej úlohe chce štát aj prostredníctvom novej dvojtýždňovej dovolenky bezprostredne po narodení dieťaťa.

Foto: shutterstock.com

Návrh na takúto zmenu Zákonníka práce zatiaľ schválila vláda, definitívne ju ešte musí potvrdiť parlament. Dvojtýždňové voľno by mali otcovia získať od októbra, štát im tak chce vytvoriť priestor na vytvorenie puta s dieťaťom už čo najskôr po narodení a podporiť tak rozdelenie opatrovateľských povinností medzi oboma rodičmi.

Štrnásťdňovú platenú otcovskú dovolenku si budú môcť muži vybrať v priebehu prvých šiestich týždňov od narodenia dieťaťa. Platiť ju nebudú zamestnávatelia, ale Sociálna poisťovňa. Získajú ju všetci otcovia, bez ohľadu na to, či matka dieťaťa má nárok na materské alebo poberá iba rodičovský príspevok.

Ale pozor, nejde o ďalšie dva týždne navyše k súčasnej materskej dovolenke, ktorú dnes môžu otcovia čerpať za normálnych okolností 28 týždňov. Ak sa rozhodnú zostať doma krátko po narodení dieťaťa, práve o ten čas sa im potom skráti táto materská.

Dnes majú otcovia nárok na 28-týždňovú materskú dovolenku, ak po dohode s matkou prevezmú do starostlivosti jedno z detí do troch rokov. Kým však teraz otec môže nastúpiť na materskú dovolenku najskôr po šiestich týždňoch od narodenia dieťaťa, po novom si dva týždne bude môcť vyčerpať už práve počas prvých šiestich týždňov. Ďalší rozdiel je, že dnes matka počas otcovej materskej nesmie poberať rodičovský príspevok, počas spomínaných dvoch týždňov to možné bude.

Materská dovolenka otcov trvá dnes 28 týždňov, 31 týždňov, ak ide o osamelého otca a 37 týždňov, ak sa jedná o dve alebo viac detí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >