Nové Jánošíkove minimúzeum sa zameria na jeho rodinu

TASR, pt, 31. júla 2019 o 05:27

Medzinárodný folklórny festival Jánošíkove dni, ktorý sa začína dnes v Terchovej, prinesie okrem bohatého programu aj otvorenie minimúzea tohto legendárneho zbojníka. Expozícia sa bude snažiť priblížiť najmä jeho rodinné súvislosti.

Symbolický Jánošíkov rodný dom (pôvodný nestojí), ktorý slávnostne otvorili počas vlaňajších Jánošíkových dní.

Foto: TASR

Festival sa v stredu večer slávnostne začne v Jánošíkovej rodnej osade Jánošovia, kde otvoria aj jeho minimúzeum.

„Slávnostne otvoríme jeho symbolický dom. Je to minimúzeum, v ktorom môžu návštevníci vidieť celú rodinu Jánošíka otca, mamu, súrodencov. Zároveň uvidia miesto, kde sa Jánošík narodil, a môžu si odtiaľ odniesť aj suveníry s jánošíkovskými motívmi," povedal starosta Terchovej Jozef Dávidík.

Ako spresnil šéfdramaturg Jánošíkových dní Peter Cabadaj, expozícia minimúzea sa zameriava práve na Jánošíkove rodinné súvislosti, pretože tento rozmer je málo známy. „O rodinných väzbách a súvislostiach sa doteraz ani veľmi nepísalo. Chceme, aby na mieste, kde sa narodil, zazneli v širších súvislostiach. Tomu sú podriadené aj forma a obsah stálej expozície,“ uviedol.

Jánošík sa narodil v máji 1688 Martinovi Jánošíkovi a Anne, rodenej Cesnekovej. Mal štyroch súrodencov, staršiu sestru Barboru a mladších bratov Jána, Martina a Adama. Často pomáhal rodičom na poli, a hoci neskôr z obce odišiel, vždy sa tam rád vracal.

V Terchovej funguje Jánošíkovo múzeum od roku 2008. Návštevníkom ponúka fotokópie dobových listín, historické fotografie, dokumenty opisujúce historické fakty zo života, zbojníčenia a popravy Jánošíka. Nové minimúzeum v symbolickom dome priblíži formou moderných technológií Jánošíkových rodičov a súrodencov.

Jánošíkom sa bude medzinárodný festival aj končiť, a to galaprogramom Jánošík je sloboda a sloboda je večná! v amfiteátri Nad Bôrami.

Na ôsmich festivalových pódiách 57. ročníka Jánošíkových dní sa počas piatich dní predstaví v 37 programoch takmer 1650 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Poľska, Ruska a Srbska. „Kľúčovým slovom je muzikant, s podtitulom Rok jubileí mnohých terchovských muzikantov. Pripomíname si výročia desiatok terchovských hudcov a muzikantov, ktorí písali výrazné kapitoly terchovskej muziky, zapísanej už šesť rokov v zoznamoch UNESCO. Okrem nich si všímame aj jubileá osobností celoslovenského významu,“ vysvetlil Peter Cabadaj.

Chýbať nebude ani konský vozový sprievod s hrdými krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi vo vozoch.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >