Tlieskame, v Nitre vzniklo prvé detské múzeum na Slovensku. Dotýkať sa exponátov prikázané!

TASR, gb, 30. januára 2019 o 06:10

V Nitre vzniklo prvé múzeum, ktoré je určené výlučne pre deti a školskú mládež. Svoju činnosť odštartovalo interaktívnou výstavou Zo života cechov na Slovensku, ktorá potrvá do polovice februára.

Cechový vývesný štít v podaní štvor- až päťročných detí, z ktorých väčšina ešte nikdy nebola v múzeu.

Foto: Detské múzeum Severka

Otvorenie druhej výstavy je plánované na apríl, zameraná bude na život Inkov. „Oslovili sme školy a predškolské zariadenia, deti vo veku od päť do 14 rokov. Prichádzajú k nám celé triedy, zhruba 30 detí v jednej skupine. Prvé ohlasy sú veľmi pozitívne, učitelia sa k nám opakovane vracajú aj s ďalšími triedami. Našu druhú výstavu by sme chceli rozšíriť aj o ponuku pre rodiny s deťmi," povedala riaditeľka občianskeho združenia Detské múzeum Severka Silvia Eliašová.

Detské múzeum Severka vzniklo, aby realizovalo interaktívne výstavné projekty pre deti a školskú mládež. Výstavy sú inšpirované princípmi múzejnej pedagogiky, ktorá zahŕňa konštruktívne učenie sa, metódu hands on, čo znamená, že návštevník nie je len pasívnym prijímateľom výkladu, ale aj sa aktívne zapojuje, dotýka sa predmetov, experimentuje. „Tento typ moderných detských múzeí je už vo svete bežný, pomáha formovať pozitívny vzťah detí k múzejnej kultúre," povedala Eliašová.

Múzeum, ktoré sa nachádza v Nitre na Farskej ulici, je zároveň ideálnym miestom na neformálne vzdelávanie sa, čo je doplnok školského vyučovacieho procesu. „Nedržíme sa však striktne vzdelávacieho programu, usilujeme sa rozšíriť vedomosti detí aj o témy, ktoré nie sú súčasťou školského vzdelávania," priblížila zámer múzea Eliašová.

V súčasnosti je činnosť a prevádzka detského múzea financovaná zo súkromných zdrojov členov občianskeho združenia, čo však nedokáže zabezpečiť udržateľnosť projektu. Jednou z možností financovania múzea sú granty. „Určite budeme oslovovať aj potenciálnych sponzorov. Našou víziou je získať stabilného, dlhodobého a silného partnera, patróna múzea," priblížila zámery múzea Eliašová.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >