Herečka Stanka Kašperová: Oravu by mal zažiť každý, mentalita je tam tak čistá...

Patricia Poprocká, 13. júla 2019 o 09:46

Pochádza z Rimavskej Soboty, žije v Prešove a miluje Oravu. Herečka Stanka Kašperová, mama päťročného Tomáša a osemročnej Barborky pri otázke, aký rodinný výlet by odporúčala, nezaváha ani na sekundu. Orava je jednoducho top. Chystá sa tam aj toto leto.

Oravský hrad je pre Stanku Kašperovú obľúbeným miestom. Pamätám si každú komnatu, každú skalu, vraví.

Foto: RTVS

Pre mňa je srdcovou záležitosťou Oravský hrad, Oravská priehrada a všetky záležitosti okolo Oravy. Je to veľká studnica, veľké bohatstvo, ktoré máme.

Cestovala som po celom Slovensku s mojou maminou, ktorá pracovala v Centre voľného času. Mám zmapované všetky hrady, a ten Oravský je pre mňa klenot. Spišský hrad je síce druhý najväčší v Strednej Európe, máme tiež krásny Bojnický zámok, ale Oravský je len jeden.

Bola som tam asi osemkrát, prvý raz, keď som mala asi 6 rokov. Už vtedy sa tam robili rôzne autentické prehliadky, predstavenia. Pre mňa ako dieťa bolo neskutočným zážitkom stretnúť tam ducha, bývalého hradného pána, sluhu... A dodnes si pamätám každú jednu komnatu, miestnosť, nádvorie, skalu... Tiež tú atmosféru, vôňu, milých ľudí...

Na Orave je podľa mňa celkovo tá kultúra, ten národ, tá skromnosť a pracovitosť niečo, čo by mal zažiť každý Slovák, ktorý sa rozhodne ísť za tradíciami a za kultúrou. Mentalita ľudí je tam tak čistá...

Na Orave sme boli raz už aj s deťmi, tento rok sa tam chystáme znova. Vyhovuje nám aj tým, že nie sme hotelové typy, máme radi kempovanie, stanovanie, a v tejto oblasti sa to dá.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa