Múzeum v Skalici umožní nepočujucim výklad v posunkovej reči, stačí načítať QR kód

TASR, gb, 2. februára 2019 o 20:30

V skalickom múzeu začali návštevníkom pri jednotlivých exponátoch ponúkať QR kódy. Tie si môžu sluchovo postihnutí načítať do svojich telefónov, prípadne tabletov a získať sprievodcovský výklad v posunkovej reči.

V skalickom múzeu sa rozhodli, že budú prívetivejší k nepočujúcim návštevníkom.

Foto: Záhorské múzeum v Skalici

„Z mojej skúsenosti sluchovo postihnutí do múzeí nechodia, alebo iba minimálne. Ak aj idú, pozrú si expozíciu iba vizuálne a prichádzajú o kultúrny zážitok. Som presvedčený, že až 99 percent sluchovo postihnutých do múzeí nechodí," uviedol riaditeľ Trnavskej asociácie sluchovo postihnutých Jaroslav Cehlárik.

„Naša budova je secesná, z roku 1905 a nevieme v nej spraviť bezbariérový prístup. Sme preto veľmi radi, že aspoň nepočujúcim môžeme našu expozíciu sprístupniť. Keď nás oslovili, s ich ponukou sme súhlasili a postupovali podľa ich inštrukcií. Priznám sa, že sme si nevedeli predstaviť ich problémy a možnosti, ktoré oni majú," informovala riaditeľka múzea Viera Drahošová.

Tento spôsob pomoci nepočujúcim je v zahraničných múzeách bežný. „Keď som videl na videách zo zahraničia, ako to funguje, zamyslel som sa, či máme ľudí, ktorí by to vedeli zrealizovať. Riešil som to s nepočujúcimi, ktorí sú šikovní v IT technológiách, a tí mi potvrdili, že to nie je problém. Pripravil som projekt, získali sme na neho financie a začali sme pracovať," prezradil vznik projektu Jaroslav Cehlárik. Projekt financovalo ministerstvo kultúry a časť financií pochádza z vlastných prostriedkov asociácie.

Prvým múzeom s QR kódmi pre sluchovo postihnutých bolo Múzeum holokaustu v Seredi, po ktorom nasledovalo Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch a od roku 2019 sa k nim pripojilo aj Záhorské múzeum v Skalici.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Hendikepy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >