Nikdy nechodila ani na ZUŠ-ku, so svojou kresbou teraz vyhrala celosvetovú súťaž

Patricia Poprocká, 1. septembra 2023 o 07:07

Štrnásťročná školáčka z Trstenej zvíťazila so svojou kresbou v celosvetovej súťaži Detská mapa sveta v Juhoafrickej republike. Práca Nely Korčuškovej bola ocenená medzinárodnou porotou v najsilnejšie obsadenej vekovej kategórii od 13 do 15 rokov.

Nela Korčušková kreslí od svojich 10 rokov.

Foto: archív N. Korčuškovej
Nela Korčušková má 14 rokov a do súťaže Detská mapa sveta, ktorú vyhodnocovali počas 31. medzinárodnej kartografickej konferencie organizovanej Medzinárodnou kartografickou asociáciou v Kapskom Meste, sa zapojila kresbou nazvanou Krehká ako bubliny (Fragile Like Bubbles).

„Je to veľmi skromné a tiché dievča.“ hovorí o nej jej učiteľka geografie Martina Hucíková zo Základnej školy Pavla Országha Hviezdoslava v Trstenej, ktorá Nelu do súťaže prihlásila. Dodáva, že Nelu maľovať nikto nikdy neučil, nenavštevovala ani žiadnu základnú umeleckú školu, nič. Kreslí od svojich 10 rokov, len tak, sama pre seba doma, lebo ju to teší. Najradšej portréty, napokon, práve pri tých začínala, keď kreslila svojich obľúbených spevákov.

Jednoducho Wau!

Keď prišla na školu informácia o tejto kartografickej súťaži, jej učiteľke prišla na um práve Nela. „Začala kresliť tie bubliny, bolo to krátko pred testovaním deviatakov Monitor 9 a prijímacími skúškami na strednú školu. Chcela sa venovať najmä učeniu, tak hrozilo, že ich už ani nedokončí. Ale už vtedy to bola tak úžasná kresba, že jednoducho som si povedala, že to treba dokončiť,“ spomína. Nela kresbe sama aj vymyslela okamžite názov: Krehká ako bubliny. „Povedala som si jednoducho Wau! Učím geografiu celé roky, aj som prihlasovala množstvo kresieb do súťaže, ale toto bolo naozaj niečo iné. Výnimočné,“ vraví Martina Hucíková.

Nela s touto kresbou vyhrala v celoslovenskom kole a učarovala aj odbornej kartografickej obci v Kapskom meste, ktorá sa zišla na konferencii. Mapa mala silný ohlas najmä pre hĺbku a zručnosť, ktoré boli podľa porotcov očividne nad rámec jej veku. Nelina Detská mapa sveta zachytáva hru bublín, stvárňujúcu jednotlivé kontinenty a vytvára priestor pre zamyslenie nad zraniteľnosťou budúceho sveta.

Víťazná kresba Nely Korčuškovej Krehká ako bubliny.

Foto: SAV

Kde sa v Nele zobral takýto talent, jej mama len tipuje. Zrejme niečo podedila po umelecky založenom otcovi, ktorý vo svojom voľnom čase vyrába rôzne makety. Okrem kreslenia rada číta knihy a chodí na turistiku. A hoci sa umeniu nikdy špeciálne nevenovala, tento celosvetový úspech ju povzbudil natoľko, že rodina zvažuje o nejakom vzdelávaní v tejto oblasti. Nela teraz nastupuje na trstenské gymnázium, priestoru by teda malo byť dosť.

Blahoželáme a držíme palce!

Súťaž Detská mapa sveta
Celosvetová súťaž Detská mapa sveta sa uskutočnila od 13. do 18. augusta a detské mapy oceňuje už od roku 1993. Jej cieľom je zlepšiť kartografické vnímanie u detí a podporiť ich záujem o životné prostredie a kreativitu pri jeho zobrazovaní. Súťaž je venovaná Barbare Petchenik, kanadskej kartografke, ktorá sa venovala mapám určeným pre deti. Národné kolo súťaže organizovala Kartografická spoločnosť SR v spolupráci s Geografickým ústavom SAV.

Takto to vyzeralo na výstave.

Foto: SAV

Ocenenie pre víťazku.

Foto: SAV






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >