Slovenský Mozart. Dvanásťročný klavirista žne úspechy po celom svete, oceňujú ho najslávnejší dirigenti

Patricia Poprocká, 12. apríla 2019 o 10:13

Taký génius sa rodí raz za dvesto rokov. Hudobní odborníci ho prirovnávajú k Mozartovi, ktorý bol zázračným dieťaťom, slávnemu ruskému huslistovi a dirigentovi Vladimirovi Spivakovovi sa tak veľmi páči, že ho dokonca pozval, aby si s ním znova zahral na otvorení veľkého hudobného festivalu v Moskve. Ryan Martin Bradshaw, klavirista, 12 rokov, Bratislava.

Zaslúžená gratulácia po vystúpení.

Foto: Základná umelecká škola Jána Albrechta, Bratislava

Na klavíri hrá ani nie šesť rokov, a už vyhráva prestížne medzinárodne súťaže, na ktorých je, pochopiteľne, väčšinou najmladší. Naposledy získal ocenenia v Dánsku a Rusku. V Aarhuse ako najmladší účastník vo svojej kategórii získal druhé miesto, udelili mu cenu za najlepšie prevedenie skladby Carla Nielsena a ako prvému cudzincovi vôbec aj cenu publika.

V Moskve zvíťazil, a okrem ceny za objav získal aj cenu Vladimira Spivakova s pozvánkou na hudobný festival v Moskve a tiež cenu Medzinárodného domu hudby v Moskve s možnosťou zúčastniť sa na festivale tzv. ruskej klavírnej školy.

„Je to výnimočný prirodzený talent, len položí ruku na klavír, zahrá pár tónov, a aj ten, kto sa nevyzná do hudby, to musí cítiť... Počujete génia,“ nešetrí slovami uznania Lucia Celecová, riaditeľka bratislavskej Základnej umeleckej školy Jána Albrechta, v ktorej Ryan občas cvičí. Občas? Skôr nepravidelne. Ryan je totiž zároveň mimoriadnym študentom Vysokej hudobnej školy vo Viedni, kde chodieva cvičiť na klavír 2x týždenne.

Vypočujte si klavírny koncert č. 2 F. Chopina v Ryanovom prevedení


K hudbe ho nikto cielene neviedol

Tam sme ho telefonicky zastihli s mamou Patríciou aj včera. Virtuóz, nevirtuóz, trénovať treba.

K hudbe Ryana odmalička neviedol nikto. A hoci pochádza z výnimočnej rodiny, ktorá má slávnych predkov, hudbe sa nevenovali. Ryanov otec je Austrálčan, pochádza zo Shakespearovej vetvy – Shakespearovho brata, dokonca chodieva aj na pravidelné rodinné stretnutia. Ryanov pradedko po matke bol zasa známy slovenský herec Martin Gregor.

„Sme skôr športová rodina. Všimla som si ale, že malý Ryan rád napodobňuje, napríklad tanečníkov na javisku, speváčku Adele, ktorá bola v tom čase na vrchole slávy. Mal to hudobné, rytmické cítenie, ale nijako zvlášť sme sa tomu nevenovali,“ spomína Patrícia.

Jeho talent si všimla podľa matkiných slov učiteľka v Britskej medzinárodnej škole v Dúbravke, ktorú Ryan navštevuje. „Bol dobrý v matematike, vedel počítať príklady typu 25x30 a podobne, a učiteľka vravela, že by sme mohli vyskúšať klavír, pretože má vynikajúcu pamäť a že by skrátka mohol byť v tom dobrý.“

Tak vyskúšali. Ryan nepoznal noty, ale čo počul, prípadne pozrel na youtube, vedel zahrať. Samozrejme, nie technicky správne, ale zapamätal si to. A čo viac, obľúbil si to.

Prvý je Boh, druhý klavír

Boli dni, keď cvičil osem hodín denne. „Hovorieval, že na prvom mieste miluje Boha, a na druhom klavír,“ usmieva sa riaditeľka základnej umeleckej školy Lucia Celecová. Dnes už toľko podľa mamy necvičí, aspoň teda nie počas bežných dní, ak nemá pred súťažou.

„Normálne chodí školy, no tým, že navštevuje britskú v Dúbravke, je tam niekedy aj do štvrtej, takže nemá toľko času,“ vraví mama. Vozieva ho na hodiny do Viedne, niekedy aj do Bratislavy.

Učitelia sú s ním spokojní. „Rýchlo sa učí. Vravia, že je veľký talent na svetovej úrovni,“ hodnotí mama.

Sama sa v hudbe príliš nevyznala, no popri synovi sa už aj ona s manželom čo to priučili. Doma im pribudol klavír, krídlo, na ktorom Ryan cvičí. „Páči sa mi klasická hudba. Som stále laik, no už dokážem niekedy aj ja rozoznať, či niekto hrá dobre alebo nie.“

Ryan hrá aj na husliach, má stále rád matematiku, kedysi lyžoval, v lete bicykluje, čoraz viac sa však dostáva do popredia hudba. Súťaže a vystupovanie.

Vyhodnotenie najlepších v Aarhuse.

Foto: Základná umelecká škola Jána Albrechta, Bratislava

Vyhral tam, kde je už úspech sa vôbec dostať

Najmä teraz, po oceneniach v Dánsku a Rusku sa mu začali ponuky hrnúť. Zo sveta aj z domova.

Napokon, medzinárodná klavírna súťaž v Dánsku je niečo, kde je veľký úspech sa len dostať, nieto ešte vyhrať. Patrí k najväčším vo svete a je rozdelená do dvoch vekových kategórií.

„Mladšia je pre súťažiacich do 16 a staršia do 22 rokov. Porota zložená zo svetoznámych klaviristov a pedagógov vyberá súťažiacich na základe mp3 nahrávky. V mladšej kategórii, v ktorej súťažil ako najmladší Ryan, porota pustila do hlavnej súťaže zo 180 uchádzačov 20. Tí museli naštudovať 55 až 60-minútový program," vysvetľuje Lucia Celecová. A hralo sa spamäti. Žiadne noty.

Podobne ani na hlavnú súťaž do Moskvy nemôže hocikto. Prísť mohol iba ten, kto prešiel cez náročné dve predkolá. „Najprv porota hodnotila 15-minútové videonahrávky. Potom nasledovalo druhé predkolo, ktoré organizovali v Taiwane, Moskve, Tokiu, Londýne, Soule a ďalších svetových centrách. Z vyše 300 uchádzačov do Moskvy vybrali 24,“ spresňuje riaditeľka základnej umeleckej školy.

Introvert, ale len mimo javiska

Ryan Martin Bradshaw by mal vystúpiť na Bratislavských hudobných slávnostiach aj na ďalších výročných oslavách hlavného mesta. Okrem toho má pozvánky na vystúpenia v Rusku, od potomkov rodiny Čajkovských vo Švajčiarsku, ale aj do Poľska.

Ryana na cestách sprevádza najmä mama, niekedy aj otec. „Nie je to celkom jednoduché. Doma mám firmu, a hoci som tam takpovediac sama sebe paňou, vždy je čo vybavovať. Manžel veľa cestuje tiež. A ešte máme staršieho syna,“ približuje Patrícia.

Z Ryanových úspechov sa však všetci tešia a budú ho v hre na klavír podporovať, kým bude chcieť.

„Je skôr introvert, ale na scéne sa vôbec nebojí. Teraz hral pred vyše tisíc ľuďmi, akoby nič,“ približuje jeho matka. Ona jeho vystúpenia prežíva zrejme viac. „Niekedy sa idem radšej schovať, nech necíti moju nervozitu,“ usmieva sa.

Ryanovým snom je aj komponovanie, zatiaľ však na to nie je čas. Užíva si vystupovanie aj súťaže.

V tých mu držíme palce aj my, a prajeme naďalej veľa šťastia a radosti z hudby!
Pozrite si jedno zo súťažných vystúpení Ryana v Aarhuse:





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >