Rastie nám nová slávna výtvarníčka? Katarínu Šálekovú ocenili v prestížnej súťaži v Tokiu

Patricia Poprocká, 2. augusta 2019 o 13:00

Pätnásťročná Katarína Šáleková z Rajca kreslenie a maľovanie miluje odmalička, teraz uspela vo svetovej konkurencii. V prestížnej medzinárodnej súťaži o najkrajšiu Detskú mapu sveta v Tokiu sa tá jej umiestnila na treťom mieste. Úspech ju teší, ani ho nečakala. Ako však sama vraví, je pre ňu predovšetkým motiváciou vzdelávať sa ďalej.

Katka Šáleková začína od septembra študovať na Súkromnej umeleckej škole v Žiline. Na snímke pred školou v Rajci.

Foto: archív Kataríny Šálekovej

Kataríninu mapu sveta vybrala medzinárodná porota v súťaži pri príležitosti 29. medzinárodnej kartografickej konferencie ICA v Tokiu, do ktorej bolo v dvoch kategóriách prihlásených celkovo 188 máp z 33 krajín. Katarína uspela v tej staršej, medzi 13 až 15-ročnými.

„Ocenenie ma veľmi prekvapilo. Som veľmi šťastná a tiež mi to dáva novú chuť do tvorenia,“ vraví školáčka, ktorá od septembra začína študovať na Súkromnej umeleckej škole v Žiline. Veľmi sa tam teší. „Určite ma čaká veľa nového a zaujímavého. Mojím snom je vzdelávať sa vo výtvarnom umení,“ vraví Katarína.

Tvorí od skorého detstva, na prvý výtvarný krúžok chodila už v škôlke. Ako spomína, ich kuchyňa doma neraz pripomínala viac ateliér než miestnosť na prípravu jedál.

Katka má totiž ešte dve sestry a jedného brata. A hoci sa nestáva často, aby boli všetci súrodenci rovnako nadaní, v prípade sestier Šálekových to tak je. „Nielen Katka, ale aj Alžbetka či najmladšia Majka, ktorá sa tiež úspešne umiestnila v slovenskom kole súťaže Detská mapa sveta, vynikajú veľkou mierou talentu a pevnou vôľou pracovať na svojom prejave, odovzdať zo seba to najlepšie,“ vraví Katkin učiteľ zo Základnej umeleckej školy v Rajci Martin Kšiňan .

Z množstva náčrtov vzniklo Hemisferické porozumenie

„Doma bolo vždy veľa papierov, farbičiek, plastelíny, pasteliek...,“ približuje Katarína. V začiatkoch im pomáhala mama, ktorá maľovala s nimi. „Hovorievala, že viem neuveriteľne zaujímavo kombinovať tvary a hlavne farby. Aj príbuzní, keď videli našu záľubu, podporovali nás a kupovali nám mnoho vecí na tvorenie. Tešili sa z našich malých dielok,“ hovorí Katka.

Do súťaže Detská mapa sveta nakreslila tú svoju v podobe dvoch hláv. Nazvala ju Hemispherical Understanding (Hemisferické porozumenie) . „Predstavuje to taký rozhovor dvoch svetov,“ vysvetľuje autorka. Ako k nápadu prišla? „Robila som si kopec náčrtov a postupne ma najviac oslovil tento nápad.“

Hemispherical Understanding Kataríny Šálekovej. Mapa získala na medzinárodnej súťaži v Tokiu tretie miesto.

Foto: SAV

Väčšinou nápady konzultuje s mamou a svojím učiteľom. „Vznikajú spontánne alebo vyplynú zo spoločných rozhovorov o téme. No najviac konzultujem svoje práce s pánom učiteľom na výtvarných hodinách. Tak to bolo aj s nápadom mapy sveta.“

Kreslenie dostalo prednosť pred spevom

Katka sa popri škole a výtvarnému umeniu chvíľu venovala aj spevu, napokon však maľovanie a kreslenie zvíťazili. Od desiatich rokov navštevuje Základnú umeleckú školu v Rajci.

„Hodiny strávené v umeleckej škole som brala ako zábavu a odreagovanie od školského ruchu. Najradšej sa venujem kresleniu. Skúšam nové techniky a snažím sa vylepšovať to. Zároveň ďakujem mojim učiteľom na umeleckej škole pani Dorčíkovej, ktorá sa mi venovala 3 roky a pánovi Kšiňanovi, u ktorého som v triede posledné 2 roky.“ Prezrádza, že pri tvorbe rada počúva modernú hudbu.

Turistika vo voľnom čase.

Foto: archív Kataríny Šálekovej

Jej súčasný učiteľ Martin Kšiňan v nej vidí veľký potenciál. Okrem talentu má totiž aj chuť posúvať sa ďalej. „Nemá problém sedieť niekoľko hodín pri práci a precízne vykresľovať detaily zložitej perokresby, učiť sa na prácach starých majstrov, nachádzať vzájomné vzťahy medzi predmetmi pri štúdiách zátiší... Dokáže však prijať aj výzvu, skúša sa vyjadrovať aj abstraktným a expresívnym spôsobom. Ak jej tento zápal vydrží, v budúcnosti môžeme od nej čakať ďalšie krásne práce,“ domnieva sa.

Oceňuje jej vytrvalosť a pevnú vôľu a snahu urobiť prácu čo najlepšie. „To sú zriedkavé vlastnosti aj u mnohých dospelých.“ Katku výtvarné umenie baví a podľa Martina Kšiňana stačí len usmernovať jej vnútornú motiváciu tak, aby vedela využiť celý svoj potenciál.

Hrdý je celý Rajec

Skutočnosť, že medzi troma najkrajšími mapami sveta, ktoré nakreslili 13-15-ročné deti, je aj tá zo Slovenska, či presnejšie z Rajca, teší v malom mestečku všetkých zainteresovaných.

Riaditeľa Základnej umeleckej školy v Rajci Mariána Remeniusa zastihla správa o ocenení, keď počas dovolenky natieral chatu. „To mám radosť!,“ reagoval. Školu riadi trinásť rokov, počas ktorých žiaci uspeli na viacerých medzinárodných podujatiach, napríklad v Lidiciach, Srbsku či Poľsku. „Z takého veľkého zahraničia ako Japonsko je však prvá,“ povedal.

Sestry Šálekové. Všetky tri majú výtvarné nadanie, svoju mapu sveta mala v Tokiu aj najmladšia Majka, ktorá s ňou vo svojej kategórii vyhrala domáce kolo.

Foto: archív Kataríny Šálekovej

V súťaži Detská mapa sveta zastupovalo Slovensko šesť prác, vybrala ich Kartografická spoločnosť SR v spolupráci s Geografickým ústavom SAV v rámci národného kola. Úplnou náhodou (vyberalo sa anonymne), boli všetky z Rajca, na čo je Marián Remenius ako riaditeľ školy hrdý.

Sám učí výtvarný odbor, aj keď naňho popri vedúcej funkcii nemá až toľko času. No teší sa zo všetkých úspechov. „Keď som začínal, mali sme na škole tristo žiakov, z toho na výtvarnej okolo 60. Dnes je na výtvarnej takmer dvesto detí z celkových 500 a máme dva ateliéry, ktoré sa nám podarilo vybudovať s podporou eurofondov“ vyratúva.

Na mesto so šesťtisíc obyvateľmi, akým je Rajec, je to pozoruhodný výsledok. Podľa riaditeľa za obľúbenosťou výtvarného umenia stoja predovšetkým učitelia. „Máme dobrých pedagógov, dávajú deťom dobré základy, ktoré sú veľmi dôležité pre ďalší rozvoj.“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >