Nezvestných detí pribúda. Utekajú samé, alebo ich unesie druhý rodič

Patricia Poprocká, 28. októbra 2018 o 09:40

Koncom augusta to bolo 30 rokov, čo spred paneláku v Púchove zmizol pri hre za bieleho dňa päťročný Ľuboš Bednár. Hoci si jeho rodičia zmiznutie všimli okamžite, a prakticky okamžite sa rozbehlo aj pátranie, chlapec sa dodnes nenašiel. Tento záhadný prípad je našťastie u nás viac-menej ojedinelý.

Väčšinu detských zmiznutí sa dnes polícii darí objasniť.

Foto: shutterstock.com

Nezvestných detí síce podľa policajných štatistík každoročne pribúda, drvivú väčšinu sa objasniť aj podarí. Úspešnosť je 96 percent.

Najväčší nárast prípadov zaznamenala polícia vlani, takmer 2200 nezvestných detí, o päťsto viac než v roku 2016. Podľa záznamov šlo predovšetkým o úteky mladistvých z detských domovov a zariadení sociálnej kurately, kde je minimálny stupeň stráženia a deti teda môžu kedykoľvek svojvoľne opustiť zariadenie.

„Ďalšou príčinou nárastu počtu nezvestných detí je stúpajúca tendencia nahlasovaných rodičovských únosov, kedy dieťa nie je bezprostredne ohrozené na živote, keďže je v sprievode druhého rodiča, ale úlohou polície je čo najrýchlejšie dieťa vypátrať a zistiť, či je v poriadku,“ spresňuje Denisa Baloghová z Policajného prezídia.

Práve tieto prípady sa podľa nej objasňujú najťažšie. „Polícia dlhodobo nevie zistiť miesto pobytu nezvestného dieťaťa, resp. disponuje informáciou, kde sa dieťa zdržuje, napr. v zahraničí s rodičom, ale kým táto informácia nie je hodnoverne preverená zahraničnou policajnou zložkou, nie je možné ukončiť proces pátrania,“ dodáva.

Čo sa týka únosov, napríklad na detskú prostitúciu alebo obchod s orgánmi, polícia podľa nej takéto prípady zatiaľ neeviduje. Najčastejšie príčiny neohlásených útekov mladistvých boli skôr vyplývajúce z každodenného života. „Nezhody doma, strach z týrania, zlé vysvedčenie, problémy v škole a obava z rodičov, ale aj psychické výkyvy v puberte, rozvod rodičov, hľadanie dobrodružstva... Ojedinele ide o prípady detí, kedy sú obeťami násilných trestných činov alebo nešťastnej náhody,“ tvrdí Denisa Baloghová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >