Nežný dotyk, silný výsledok. TOTO je pre predčasne narodené deti životne dôležité

ahojmama, 15. mája 2024 o 05:20

15. máj je Svetový deň klokankovania, čiže kontaktu koža na kožu medzi matkou a jej bábätkom. Hoci by táto metóda mala byť samozrejmosťou pri každom, i predčasnom pôrode, stále je u nás skôr vymoženosťou. A hoci predčasne narodené bábätká potrebujú klokankovanie ešte viac než tie narodené v termíne, prax vyzerá často inak.

Matkina náruč je pre predčasne narodené dieťa nesmierne dôležitá.

Foto: OZ Malíček

Na prvý dotyk s rodičom tieto bábätká čakajú niekoľko dní, až týždňov, zdravotníci to odôvodňujú zlým zdravotným stavom dieťaťa. Pritom klokankovanie alebo kontakt koža na kožu má obrovské množstvo benefitov a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je odporúčané ako bežná starostlivosť pre predčasne narodené deti aj deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou – a to od čo najskorších chvíľ po pôrode minimálne osem hodín denne až nepretržite. Teda čo najviac, ako to je možné. Podnety pri kontakte koža na kožu urýchľujú dozrievanie centrálnej nervovej sústavy dieťaťa, stabilizujú jeho dýchanie, srdečnú činnosť, budujú vzťahovú väzbu, zlepšujú toleranciu stravy a stimulujú ďalšie životné funkcie a orgány. Otázne už len zostáva, prečo naň musia rodičia a deti u nás čakať dlhé týždne.

Yamile Jackson z Texasu je matkou predčasne narodeného Zacharyho a zakladateľku tohto dnešného svetového dňa klokankovania. Ako povedala pre OZ Malíček, klokankovanie je životne dôležitá metóda starostlivosti pre zdravie a vývoj dojčiat, poskytuje im dôležité teplo, stabilitu a emocionálne spojenie, ktoré napodobňuje prirodzené prostredie maternice. „Výskum a klinické výsledky ukázali, že klokankovanie môže zlepšiť mieru prežitia predčasniatok, podporiť prírastok hmotnosti, regulovať teplotu a srdcovú frekvenciu, zvýšiť úspešnosť dojčenia a posilniť väzbu medzi rodičom a dieťaťom. Je to jednoduchý, ale neuveriteľne účinný zásah, ktorý môže výrazne zlepšiť výsledky pre zraniteľných novorodencov a ich rodičov,“ konštatovala.

Klokankovanie v kresle.

Foto: OZ Malíček
V nemocniciach, kde pravidlá oddelení neumožňujú „nepretržité“ klokankovanie, je podľa Yamile Jackson nevyhnutné opierať sa o medicínu podloženú dôkazmi a vytvárať podmienky pre tento kontakt rodiča s dieťaťom v najväčšej možnej miere. Vzdelávanie a školenia zdravotníkov o výhodách klokankovania, vytváranie pravidiel a systému je podľa nej dôležité.

„Aj keď majú rodičia na klokankovanie v nemocnici obmedzený čas, každá chvíľa kontaktu koža na kožu sa počíta. Rodičia môžu maximalizovať svoj čas uprednostnením kontaktu koža na kožu vždy, keď je to možné, aj keď je to len na krátke obdobia počas dňa. Rodič by mal byť pre zdravotníkov partnerom, súčasťou starostlivosti o svoje dieťa, mal by tiež spolupracovať pri hľadaní príležitostí na začlenenie kontaktu koža na kožu do svojej dennej rutiny počas hospitalizácie dieťaťa,“ zdôraznila Yamile Jackson.

Na Slovensku sa podpore predčasne narodených detí a ich rodičov venuje občianske združenie Malíček. Ako povedala jeho predsedníčka Ľubica Kaiserová, každoročne darujú nemocniciam špeciálne, tzv. klokankovacie kreslá a prikrývky, snažia sa tiež zlepšovať podmienky počas pobytu dieťaťa v nemocnici. Rovnako zabezpečuje a financuje vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov v oblasti bazálnej stimulácie a vývinovej starostlivosti, ktoré klokankovanie zahŕňajú k nástrojom starostlivosti o predčasne narodené a rizikové bábätká.

Klokankovanie a kengury

Klokankovanie svoj názov neprebralo zo zvieracej ríše, konkrétne od kengury, náhodou. Súvisí s intenzívnym kontaktom matky a jej mláďatka, a aj s jeho nedozretosťou a dovyvíjaním sa v jej vaku. Metóda klokankovania bola po prvýkrát použitá v 80. rokoch 20. storočia v Bogote v Kolumbii, ako reakcia na vysokú úmrtnosť predčasne narodených detí a zároveň nedostatok inkubátorov. Vďaka jej výhodám sa znížila úmrtnosť nedonosených detí v spomínanom regióne o polovicu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >