Neviete si rady s výchovou? Videotréning odhalí, kde robíte chyby a ako ich napraviť

TASR, 23. decembra 2019 o 04:00

Rodičom, ktorí majú pocit, že sa pri výchove detí ocitli v slepej uličke a že ich vzájomná komunikácia viazne, môže pomôcť videotréning interakcií (VTI). Možno ho využiť aj u detí, ktoré majú problémy s jedlom či spánkom, alebo pri problematických vzťahoch medzi žiakmi a učiteľmi, uvádza nezisková organizácia Raná starostlivosť, ktorá na Slovensku rozvíja metódu videotréningu.

Ak sa nakrútite na kameru, lepšie uvidíte, čo robíte vo výchove zle a ako to zmeniť.

Foto: Shutterstock.com

„Cieľom videotréningu je nájsť, aktivovať a rozvíjať konštruktívnu a naladenú interakciu na vytváranie a rozvíjanie vzťahu a pre podporu vývinu dieťaťa," tvrdia predstavitelia Ranej starostlivosti. Videotréning má podnietiť pokrok v rodine, škole aj na pracovisku a pomôcť ľuďom využiť ich vlastnú kapacitu a potenciál.

Spolu deväť poradkýň sa momentálne vzdeláva v druhom stupni dlhodobého výcviku vo videotréningu interakcií, ktorý realizuje Raná starostlivosť. Každá z nich bude o rok pracovať aspoň so šiestimi rodinami a pritom používať pomáhajúcu kameru.

„Videotréner sa s rodinou stretáva dvakrát až trikrát za mesiac a návštevy sa realizujú v cykloch. Každý cyklus sa skladá z dvoch stretnutí, prvé je natáčanie bežnej situácie a druhé je zamerané na reflektujúci rozhovor s klientom nad nahrávkami z prvého stretnutia," povedala poradkyňa Ranej starostlivosti Miroslava Ďurajková, ktorá je koordinátorkou projektu Videotréning interakcií 2.

Videotréneri vo výcviku konzultujú tento rozhovor aj nahrávky na supervízii s lektorkou, ktorá ich im poskytuje spätnú väzbu na ich postup v práci s rodinou. Každá poradkyňa strávi v teréne počas výcviku minimálne 100 hodín.

„Videotréning interakcií je možnosťou, ako podporiť najbližšie vzťahy v ranom veku, ktorých kvalita má pre deti celoživotný význam. Taktiež je cestou pre rodičov, ako objaviť v sebe prirodzené rodičovské schopnosti," konštatuje jedna z poradkýň vo výcviku Andrea Ladecká.

Základnými hodnotami VTI sú podľa Petry Hlavatej z Ranej starostlivosti dôvera, rešpekt, nádej a vzťah. „Pri práci rešpektujeme a tešíme sa z toho, čo sa darí klientom a staviame na týchto silných stránkach. Dávame silný dôraz na prirodzené prostredie klienta a VTI vnímame ako účinného pomocníka na podporu vzťahu rodič-dieťa a celkových vzťahov v rodine," uvažuje Hlavatá.

Dobrý vzťah medzi rodičom a dieťaťom je podľa poradkýň základom pre napredovanie v akejkoľvek inej oblasti života dieťaťa. „Chceme rodičom dopriať objavovanie vlastných zdrojov a konštruktívnych riešení každodenne zažívaných problémov. Aby sa deti aj rodičia mohli radovať zo spoločne strávených chvíľ," uzatvára Ďurajková. V Ranej starostlivosti by v najbližších rokoch chceli zriadiť aj samostatné centrum špecializujúce sa na túto metódu pomoci.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >