Neviete sa ani po rokoch zbaviť nadbytočných tehotenských kíl? Skúste tieto tipy

pt, 18. septembra 2023 o 06:04

Z vašich detí sú už skoro školáci a vy ste sa stále nedokázali zbaviť prebytočných tehotenských kilogramov? Nikdy nie je neskoro, do predpôrodnej formy sa môžete dostať kedykoľvek, aj po rokoch. Tu sú naše tipy ako.

Ubúda to pomaly? Nevadí.

Foto: Shutterstock.com

Nový zázračný prútik neexistuje – bez zdravej životosprávy, pohybu a spánku to nepôjde. Pozrime sa na to ale podrobnejšie.

Strava, dôležitý základ

Jedzte kvalitné bielkoviny, sacharidy aj tuky. Čiže žiadne polotovary, priemyselne spracované potraviny, čo najviac tých prirodzených, najlepšie rastlinného pôvodu. Ak sa neviete vzdať mäsa, dbajte na bio kvalitu a aj tu platí, že spracované je to najnezdravšie. Čiže stop párkom, klobáskam a podobne. Okrem toho sú tu potom ešte rôzne špecializované diéty. Prv, než sa na niektorú dáte, si ale dôkladne preštudujte plusy a mínusy. Napríklad pozor na tie koktejlové – pitie čo ako „vyvážených“ koktejlov je vždy len pitie. Človeku chýba žuvací efekt.

Príjem tekutín nepodceňujte

Pitný režim je dôležitou súčasťou životosprávy. Známe odporúčania sú aspoň 2,5 litra denne, ráta sa tu však aj voda prijímaná zo stravy, napríklad polievok. Príjem tekutín je u každého rôzny, záleží aj na fyzickej aktivite, počasia a podobne.

Pohyb

Ak nemáte návyk na športovanie, začnite chôdzou, aspoň 30 minút denne v takom tempe, aby ste vládali rozprávať. Ak návyk máte, behávajte každý druhý deň, behanie je účinné na zbavovanie sa tuku. Dni medzi behmi cvičte a na piaty si dajte voľno. Oplatí sa aspoň zo začiatku investovať do trénera, resp. do vytvorenia špeciálneho programu, ktorý by najviac vyhovoval vašim potrebám.

Spánok

Aj pri odpočinku telo spaľuje kalórie, hoci si to mnohí nemyslia. A áno, stratu tuku môžete urýchliť dostatočným spánkom. Odpočinok je nevyhnutný, aby ste sa potom mohli pustiť do nových výziev. Je vedecky preukázané, že ľudia s dlhodobým spánkovým deficitom trpia obezitou. Ide totiž o hormonálnu rovnováhu – ak človek nespí, dochádza k narušeniu produkcie hormónov, ktoré regulujú chuť na jedlo. Kvalitný spánok pomáha optimalizovať metabolizmus glukózy. Odporúčané spánkové minimum je 6,5 hodiny.

Sebadôvera

Po cvičení a pri zdravej ľahkej strave sa človek cíti automaticky o čosi lepšie. Snažte sa zachovať ten pocit a radosť z toho, že robíte niečo pre seba, čo najdlhšie. Verte si, že to, čo robíte, má zmysel a výsledky sa naozaj dostavia ľahšie.

Nestarajte sa o kilogramy

Nejde o to, koľko vážite, ale ako vyzeráte. Čiže namiesto ručičky sledujte radšej svoju postavu, šatník, ktorý čoskoro budete môcť (či musieť) obmeniť. Určite si deň na motivačné fotografovanie – napríklad každú druhú nedeľu, a porovnajte pokroky. Váha sleduje iba úbytok hmotnosti, a je veľký rozdiel medzi stratou tuku a stratou kíl. Chudnutie totiž prichádza v rôznych formách, kedy môžete napríklad stratiť vodu, glykogén, tuk alebo aj svaly. Váha navyše veľmi často kolíše aj v závislosti od toho, čo jete, od hladiny hormónov a podobne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >