Neuveriteľné, ako si tieto bábätká dokážu poradiť, keď spadnú do vody. Pozrite si videá

Patricia Poprocká, 17. augusta 2023 o 06:23

Nepozerá sa na to bez napätia, bábätká sa však nestresujú a nemusíme ani my. Pud sebazáchovy spolu s naučenými reakciami navyše pod dohľadom dospelého dodávajú istotu, že sa im nič nestane, takže môžeme pokojne obdivovať, ako si detičky dokážu poradiť na hladine vody.

Správnym reakciám sa maličké deti vedia naučiť už v bábätkovskom veku na kurzoch prežitia, ktoré sú populárne najmä v zahraničí. Základom je obrátiť sa na chrbát, aby sa do dýchacích ciest nedostala voda. Staršie deti by už potom mali zvládnuť aj doplávať na kraj bazéna alebo ku schodom, kde by sa mohli niečoho zachytiť.

Na nasledujúcich videách uvidíte mladšie deti, vo veku šesť a sedem mesiacov, ale aj staršie, ktoré už dokážu samé vyliezť z bazéna a skočiť napríklad šípku. (Viac videí uvidíte, ak kliknete na šípku na boku obrázku.)


V žiadnom prípade to ale neznamená, že ak toto deti dokážu, môžeme ich nechať pri vode bez dozoru v domnení, že si dokážu poradiť. Naopak, záchranári opakovane zdôrazňujú, že na deti (nielen maličké) by mal stále niekto dohliadať, pretože utopiť sa možno veľmi ľahko a rýchlo. Viac sme písali v tomto článku.

Smutných prípadov utopenia malých detí je naozaj veľa, v niektorých prípadoch ide aj o zriedkavé (ale predsa možné) suché utopenie, čo je v podstate utopenie v dôsledku kŕča hrtanovej záklopky v hrdle. Na to stačí máličko vody, ktorá môže dopadnúť na hlasivky. Ak vyvolá reflexné kŕče, tie zúžia alebo zatvoria dýchacie cesty a človek umiera na nedostatok kyslíka. Viac o suchom utopení v tomto článku.

V každom prípade je dobré, ak deti učíme plávať správnym spôsobom. Ako prvé by sa malo dieťa naučiť vdychovať do vody, ponoriť hlavu a vedieť zadržať dych, tým sa riziko utopenia do veľkej miery znižuje. Ako naučiť dieťa plávať, vysvetľoval skúsený tréner Ladislav Struhár, ktorý viedol našich plavcov na paralympiáde v Londýne v tomto článku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >