Sú tu prázdniny a vy nemáte voľno. Kam s deťmi?

Gabriela Bachárová, 29. októbra 2018 o 10:37

Deti majú síce tento týždeň jesenné prázdniny, ale veľa rodičov si voľno kvôli práci vziať nemôže. Teraz už asi máte situáciu vyriešenú, ale ani sa nenazdáte a budú tu vianočné sviatky a s nimi ďalšie prázdniny.

Aj doma sa dá dobre zabaviť.

Foto: Shutterstock.com

Ak máte deti, ktoré ešte nenecháte samé doma, spoľahnite sa na pomoc druhých. „Je samozrejme dobré, ak môžete využiť pomoc starých rodičov či profesionálnych opatrovateľov, možno študentov. Alebo sa viacerí rodičia spojte a striedajte sa v starostlivosti o prázdninujúce deti,“ odporúča psychologička Lýdia Adamcová.

Viac spolupracovať s rodičmi iných detí, to je veľmi dobrý, ale u nás nie príliš využívaný recept na úspešné zvládnutie náročných situácií. Organizovanie svojpomocných skupín vám uľahčí život, ak napríklad nestíhate dieťa vyzdvihnúť zo školy či odviesť na krúžok.

Nebojte sa požiadať o pomoc aj ju ochotne ponúknite, mnohonásobne sa vám to vráti. V mnohých krajinách sveta sa o dieťa stará celá komunita, tak tomu bolo v minulosti aj v našich končinách. Pokúste sa aspoň čiastočne o návrat tejto rozumnej tradície, rodičovstvo sa stane menej vyčerpávajúcim.

Nechajte ich samé doma


Ak sú deti vo veku okolo ôsmich deviatich rokov, mohli by už zvládnuť byť samé doma. Námietky sú dve: súčasné deti nie sú zvyknuté, aby boli celý deň v byte či dome bez rodičov. A druhá, unudia sa. Presne takto to ale ešte pred niekoľkými desaťročiami fungovalo a všetkým zúčastneným to pripadalo úplne normálne. Môžete to vnímať ako výnimočnú šancu na posilnenie samostatnosti a zodpovednosti detí.

„Ich hlavný program by malo byť nudenie sa, ničnerobenie, vymýšľanie, relaxovanie, možno varenie a upratovanie. Počítač, tablet a mobil len ako čerešnička na torte,“ myslí si Lýdia Adamcová. „Dôležitá je pritom vaša istota a vnútorné presvedčenie, že aj takýto program je pre vaše deti vhodný,“ dopĺňa.

Ďalšou možnosťou je, poobzerať sa po denných táboroch vo vašom okolí. Tie už totiž nejaký ten rok nie sú len doménou letných prázdnin, ale niektoré organizácie ich usporadúvajú počas celého roka. Deti tam ráno prídu a k večeru odídu. Tieto tábory najčastejšie trvajú od ôsmej ráno do piatej odpoludnia. Neslúžia len na stráženie detí, ale je v nich obvykle aj bohatý program. Niektoré z nich sú dokonca zamerané tematicky.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >