„Neposlúcha, neučí sa...“ Hovoriť zle o dieťati pred druhými je veľká chyba

Gabriela Bachárová, 21. januára 2020 o 04:57

Nerobíte to v zlom úmysle. Len sa z času na čas posťažujete pred kamarátkami či inými ľuďmi, že to vaše dieťa vytrvalo sabotuje nočník, je občas pekne neposlušné, poctivo odvráva alebo nosí zlé známky z matiky. A to všetko v jeho prítomnosti. Radšej to nerobte.

Myslíte si, že vás nepočúva? Je to presne naopak, vníma každé jedno vaše slovo.

Foto: Shutterstock.com

Skúste si predstaviť nasledujúcu situáciu. Dve malé dievčatká sa spolu bavia v škôlke:

Sofinka: „Tá moja mama, ja už neviem, čo s ňou. Rozčúli sa kvôli každej hlúposti. Včera večer som si hneď neupratala detskú izbu, a mala si vidieť ten škandál. Kričala na mňa ako zmyslov zbavená. Už som z toho naozaj zúfalá. Uvažujem, či s ňou nezájsť k nejakému psychológovi, možno by jej pomohol a nám doma by sa všetkým veľmi uľavilo.“

Emka: „No nemáš to ľahké, dievča. Ale počuj, čo tá moja mama. Neustále je na mobile. Do ruky ho chytá snáď stokrát za hodinu. Varí večeru, a pritom neustále kontroluje, či jej niekto nenapísal správu alebo si píše s kámoškami. Večer namiesto toho, aby mi čítala, pozerá len na Facebook. Pokojne hodinu vkuse. Aj ona by zrejme potrebovala psychológa ako tvoja mama. Nemáme to s nimi veru ľahké, že?“

Absurdný dialóg? Samozrejme. Ale v podobnom duchu sa rodičia často vyjadrujú o svojich deťoch, zatiaľ čo tie sa hrajú v ich bezprostrednej blízkosti. Rodičia si vôbec neuvedomujú, ako negatívne to ich potomkovia môžu vnímať. Domnievame sa, že keď máme nad dieťaťom fyzickú i psychickú prevahu a zodpovedáme zaň, môžeme si voči nemu beztrestne dovoliť prakticky čokoľvek. „Veď o nič nejde. Len sa potrebujem trošku posťažovať, uľaviť si, rodičovstvo je predsa náročné,“ namietne možno niekto.

Navyše sa upokojujeme tým, že dieťa sa predsa hrá a nestará sa, o čom sa bavíme s druhými. Už malé deti však vnímajú veľmi presne všetko, čo sa okolo nich deje. Vyzerá to síce, že nepočúvajú, v skutočnosti im však neunikne jediné slovíčko, ktoré o nich v dobrom či zlom vyslovíme.

Rešpekt a úctu prejavte aj dieťaťu

Dieťa si svoju identitu a vzťah k sebe samému odvodzuje od toho, ako sa k nemu správajú najbližší ľudia. Je odkázané nielen na rodičovskú starostlivosť, ale aj na to, čo si o ňom myslia, ako sa o ňom vyjadrujú a ako k nemu pristupujú. Rodičovský postoj v určujúcej miere rozhoduje o tom, či sa dieťa bude vnímať pozitívne alebo opačne.

Je preto dôležité prejavovať mu dostatok úcty a rešpektu vo všetkých situáciách. Správať sa k nemu presne tak, ako sa k sebe správajú na verejnosti rozumní ľudia. Tiež neohovárajú tretieho v jeho prítomnosti, bolo by to veľmi neslušné a zraňujúce. Stačí si uvedomiť, ako by sme sa v takej situácii cítili my. A presne tak isto sa cítia aj deti.

Keď predavačka povedala, že je moja dcéra neposlušná, dala som jej za pravdu.


„Uvedomila som si, že aj ja som o svojej dcére pred rodinou, známymi a dokonca pred celkom neznámymi ľuďmi hovorila veľmi kriticky. Že je často neposlušná, že sa v noci pocikala, že si nechce po sebe upratovať. Dokonca raz, keď Hanka rozbalila svoju tradičnú scénu v obchode a začala kričať na celú predajňu, že jej nechcem kúpiť čokoládu, dala som za pravdu predavačke, že malá je fakt neposlušná,“ hovorí mamička Jana z Nového Mesta nad Váhom.

„Nechcela som síce dcéru nikdy znemožniť, ale ona to tak musela vnímať. Tvárila sa síce, že je jej úplne jedno, o čom sa dospelí bavia, ale uši mala vždy samozrejme nastražené na maximum. Zahanbovala som ju pred inými. Keď som prišla na svoj omyl, porozprávala som sa s ňou. Že som jej nechcela ublížiť, len som si neuvedomila, že by som o nej nemala pred druhými ľudmi hovoriť zle. Už si na to dávam veľký pozor a riadim sa heslom, nerobiť dieťaťu nič, čo by som nechcela, aby niekto robil mne,“ uzatvára Jana.

A čo vy? Stane sa vám, že zahanbíte svoje dieťa v prítomnosti iným ľudí? Hlasujte v ankete pod článkom alebo nám napíšte do komentárov. Ďakujeme.


ANKETA:

Vyjadrujete sa niekedy na verejnosti o svojom dieťati hanlivo?

37,5%



44,3%



18,2%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >