Neľahká dilema v hlavnom meste: Stromy alebo detské ihrisko?

SITA, pt, 16. januára 2019 o 11:43

Zeleň v centre Bratislavy je už roky vzácnym a zriedkavým úkazom, teraz má historická časť prísť o ďalšie stromy. Mestká časť Staré mesto chce vyrúbať päť veľkých tisov, aby mohla postaviť detské ihrisko.

Na tomto mieste by malo vyrásť v centre Bratislavy nové detské ihrisko.

Foto: MČ Staré mesto

Ihrisko má vyrásť neďaleko Reduty, pred kostolom Nanebovzatia Panny Márie pri Základnej škole Matky Alexie. Na mieste, kde chcú vybudovať preliezky, však rastú spomínané stromy, ktoré chce mesto vypíliť.

Ako vysvetľuje na svojej stránke, technické normy nedovoľujú, aby tam tisy zostali. „Navyše ide o rastlinu, ktorá má veľmi nápadný plod s jedovatým semenom. Takýto plod by mohol lákať deti ku konzumácii, a preto nie je vhodné, aby bol v ich bezprostrednom dosahu,“ dôvodí mesto.

Náhradnú výsadbu urobia v blízkosti nového ihriska v predzáhradke školy. Vysadia tam sedem predpestovaných stromov a osem predpestovaných kríkov.

Ihrisko by malo byť hotové do konca marca. Hracie prvky na ňom vyrobia z prírodného materiálu, aby bol čo najmenej narušený charakter pamiatkovej zóny. Podobné môžu obyvatelia Starého Mesta nájsť aj v Grassalkovichovej záhrade.

Na druhej strane, mamičky sa tešia, pretože podobne ako zelene, ani príležitostí na detské hranie nie je v historickom centre dostatok.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >