„Nedonosené deti sú nevyvinuté obludy, zbavme sa ich,“ vyzval škandózne expolitik. Čo nasledovalo, veru nečakal

Gabriela Bachárová, 10. novembra 2020 o 05:06

Ťažko uveriť, že v 21. storočí je vôbec niečo také možné. V dobe, keď medicína robí veľké pokroky a dokáže zachrániť i dieťatko vážiace pri narodení len niekoľko stoviek gramov, sa niektorí ľudia neštítia dávať najavo svoje názory ako zo stredoveku.

Nedonosené deti sú obludy, vyhlásil škandalózne expolitik.

Foto: Shutterstock.com

Veľký škandál vyvolal pred pár dňami český exposlanec Jaroslav Škárka, ktorý kandidoval za stranu Veci verejné (v súčasnosti už v parlamente zoskupenie nie je). Na svoj facebookový profil zavesil príspevok, ktorý sa prieči všetkým hodnotám i ľudskosti. Bývalý verejný predstaviteľ sa nehanbil verejne napísať, čo si myslí o nedonosených deťoch.

„Budú mať IQ okolo päťdesiat a budú pre spoločnosť iba príťažou. Iba nejaká neziskovka sa na nich nabalí. Rovnaké je to i s mentálmi. Štát sa musí prebrať a zbaviť sa zbytočných ľudí. Ľudia, ktorí nie sú prínosom pre spoločnosť, či už z dôvodov mentálnej či spoločenskej diskvalifikácie (dementi, bezdomovci, imigranti atď.), nesmie spoločnosť uprednostňovať. Zbavme sa zbytočných," vyzval nehorázne.

A strhla sa lavíny kritiky. Podľa riaditeľky českého nadačného fondu Nedoklubko sú Škárkove slová doslova strašidelné. „Výroky exposlanca Škárka sú pre nás neakceptovateľné, pretože svojím charakterom úplne vybočujú z hraníc demokratickej diskusie. Považujeme jeho vyjadrenie za neprípustné," uviedla Lucie Žáčková. Nedoklubko, ktoré pomáha rodinám nedonosených detí, zvažuje proti expolitikovi právne kroky.

„Ešte nikdy, za celých mojich desať rokov strávených v Nedoklubku som necítila to, čo cítim dnes. Tak veľmi chceme celý čas stáť pri tých deťoch, ktoré sa z rôznych dôvodov na tento svet tak ponáhľali, pri mamičkách, ktorá sa obávajú zajtrajška, želajú si vrátiť čas, sužujú ich výčitky a pocity viny, zviera ich obrovský strach, boja sa svoje dieťa dokonca milovať! Myslíme na otcov, ktorí behajú do nemocnice s termoskami s meltou pre lepšie mliečko, zariaďujú všetko potrebné, boja sa o svoje dieťatko i ženu zároveň..." vyznala sa riaditeľka organizácie.

Žáčkovej sa síce Škárka v liste napokon ospravedlnil, ale tá to neprijala. Neverí, že jeho ospravedlnenie je úprimné. Jeden pozitívny efekt však predsa len škandalózny status mal. Nedoklubku sa masívne zvýšila finančná podpora od ľudí a zvýšilo sa povedomie o nedonosených deťoch.

Vraj nechcel ublížiť...

Škárka si síce začal sypať popol na hlavu a vyhlasovať, že len chcel poukázať na situáciu, keď sa zachraňujú i veľmi malé deti, ktoré nemajú šancu na kvalitný život, ale veľmi mu to nepomohlo. Jeho súčasný zamestnávateľ, väznica, kde pracoval ako vychovávateľ, mu dala výpoveď, hoci oficiálne sa dohodli na rozviazaní pracovného pomeru.

„Nemôžem uveriť, že by niekto bol schopný takto hovoriť o nedonosených deťoch, ktoré na samom začiatku musia bojovať o života. Ako otec troch detí úplne rozumiem tomu, ako také výroky zasiahli rodičov, ktorí majú o svoje deti obrovský strach," vyjadril sa ku Škárkovmu príspevku Petr Dohnal, riaditeľ českej väzenskej služby. Expolitik svoj príspevok na Facebooku už zmazal, pachuť však zostáva...

Chcú tiež žiť

Každé 11. dieťa na Slovensku príde na svet predčasne, ročne je to viac ako 5 000 detí. Veľkú časť z nich sa podarí zachrániť. Nedonosené dieťa majú často spomalený psychomotorický vývoj, poruchy zraku či sluchu, častejšie sa stretávajú s hyperaktivitou či poruchou pozornosti. Majú i problémy s dýchaním, trávením či imunitou. Veľa z týchto komplikácií sa však podarí časom odstrániť.

Blížiaci sa 17. november je medzinárodný deň nedonosených detí. Ak chcete, môžete podporiť Malíček, slovenskú organizáciu venujúcu sa tomuto zdravotnému problému a podpore rodín s nedonoseným dieťatkom.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >