Nechajte vychovávať mužov! Prečo deťom prospieva, keď sa otcovia viac zapoja

Gabriela Bachárová, 21. apríla 2021 o 04:45

Preč je doba, v ktorej by otec nevyšiel von s kočiarikom, pretože by to pre neho bola potupa. Úlohou muža bolo v minulosti hlavne zarobiť, o deti sa starali ženy. Dnes je to našťastie celkom inak, otcovia sa do výchovy zapájajú nadšene, vnímajú to ako prirodzenú vec a deťom to náramne prospieva. Prečítajte si päť našich argumentov, prečo otcovia patria k deťom (a naopak).

Večné dieťa. A prečo nie?

Foto: Shutterstock.com

1. Otcovia sa toľko neboja

Ženy sú opatrnejšie, muži odvážnejší. Tvrdenie, ktoré nie je vždy pravdivé, ale možno povedať, že vývoj ľudského druhu takto zamiešal kartami. Ženy sa vždy v relatívnom bezpečí starali o druhých, pričom museli byť opatrné, aby sa všetkým darilo. Muži vyrážali von zaobstarať potravu a aby boli úspešní, museli pri tom prejaviť odvahu. A aj preto dnes otcovia deťom na ihriskách dovolia vyliezť do väčšej výšky a nestrachujú sa, či nespadnú. Ženy sú z toho často „na nervy“ a obviňujú mužov z nezodpovednosti, ale tak to nie je, muž riziko vidí a nepodceňuje ho, ale natoľko dôveruje svojmu dieťaťu, že mu „nebezpečnú hru“ dovolí. Pre dieťa je takýto prístup mimoriadne dôležitý, pretože ho učí, že v živote treba prekonávať hranice, vyjsť zo svojej bezpečnej zóny a prejaviť odvahu. To všetko má pozitívny vplyv na detské sebavedomie.

2. Je s nimi zábava

Hovorí sa, že niektorí muži zostávajú deťmi celý život. Ženy sa za to na nich niekedy hnevajú, ale pri výchove detí snáď ani nie je žiadanejšia vlastnosť. Áno, i mamy sa s potomkami hrajú, ale otcovia trochu inak. Často si to oveľa viac užívajú, dokážu sa deťom mentálne priblížiť, viac sa ponoriť do ich sveta, hra je často humorná, smiešna aj viac telesná: muži deti vyhadzujú do výšky, točia s nimi, šteklia ich. A deti, ktoré extrémne bažia po plnej pozornosti dospelých, to mimoriadne oceňujú. Pre úplnosť (a spravodlivosť) treba dodať, že i ženy by sa s deťmi často rady hrali viac, ale domáce práce a praktická starostlivosť o deti stále leží viac na nich, a tak na hry nemajú toľko času a energie.

3. Neboja sa občas porušiť pravidlá

Neplatí to samozrejme stopercentne, ale snáď môžeme trochu zovšeobecniť a napísať, že zatiaľ čo mamy viac trvajú na dodržiavaní stanovených pravidiel a na tom, aby všetko klapalo, otcovia sú uvoľnenejší a radi deťom dovolia z nastolených poriadkov vystúpiť. To môže znamenať všeličo: občas si neumyť zuby, občas sa nenajesť, občas ísť neskoro spať, občas ísť von neporiadne oblečený a podobne. Pre deti je to vítané vybočenie z dennej rutiny, akési korenie života, ako sme o tom písali aj v tomto našom článku.

4. Vedú deti k pohybu

Ženy športujú rovnako rady ako muži, ale priznajme si, že v živote mužov hrá pohyb možno väčšiu rolu, do veľkej miery je vyjadrením mužskej identity. Preto otcovia berú deti na dlhé túry do hôr a povzbudzujú ich, aby náročný pochod zvládli, neprekáža im chlad ani dážď, zatiaľ čo mama sa bojí, aby potomkovia vonku neprechladli alebo sa nevyčerpali. Preto muži s deťmi usporadúvajú bežecké preteky či rôzne olympiády, ktoré preveria a posilnia fyzickú zdatnosť malých členov rodiny. O kladoch tohto prístupu hádam ani netreba písať.

5. Učia deti iné veci

Hoci máme 21. storočie a presadzujeme spravodlivosť a rovnosť medzi pohlaviami, zostáva faktom, že muži a ženy jednoducho nie sú rovnakí. Ťažia z toho aj deti. Otcovia ich učia iné veci ako mamy. Zvlášť deti žijúce na vidieku vedia narábať s rôznymi nástrojmi a prístrojmi, učia sa jazdiť na motorke, otec ich niekde na parkovisku pustí na pár sekúnd aj za volant a podobne. Deti tak poznávajú svet, majú viac podnetov (často dobrodružných) a väčšiu radosť zo života. Preto platí: pusťte mužov do výchovy, ľutovať nebude nikto!






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >