Nechajte nás spolu! Celosvetová kampaň Zero separation proti odlučovaniu rodičov od ich predčasne narodených detí

Patricia Poprocká, 17. júla 2020 o 04:25

Po Zero waste je tu Zero separation. Tentoraz však nejde o ekologickú aktivitu, ale o podporu nepretržitého kontaktu predčasne narodených bábätiek s ich rodičmi. Rodič predčasniatka totiž nie je v nemocnici návšteva, ale bytosť, ktorú bábätko potrebuje pri sebe zo všetkého najviac, na čo sa v zariadeniach často neprihliada.

Matkina hruď a pokožka má na predčasne narodené deti nenahraditeľný vplyv, výrazne pomáha zlepšiť ich zdravotný stav.

Foto: Občianske združenie Malíček

Zmeniť to chce aj táto celosvetová kampaň na podporu novorodencov, do ktorej sa vďaka spolupráci Občianskeho združenia Malíček a zástupcov Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti zapojilo aj Slovensko. Zero separation – Bez odlúčenia!

„Cieľom je umožniť predčasne narodeným a chorým novorodencom prítomnosť ich rodičov,“ vysvetľuje predsedníčka Malíčka Ľubica Kaiserová.

Kampaň sa usiluje vytvoriť povedomie o spoločných potrebách detí a ich rodičov, informuje o možnostiach, ktoré majú zabezpečiť hospitalizovaným deťom prítomnosť ich rodičov, samozrejme pri dodržiavaní režimových opatrení a hygienických štandardov.

„Naším dlhodobým cieľom je pomáhať po predčasnom pôrode vytvárať na oddeleniach podmienky pre čo najväčšiu prítomnosť rodičov s ich deťmi, preto sme sa do tejto kampane rozhodli zapojiť a pomôcť tak zväčšiť povedomie o dôležitosti blízkosti bábätiek s rodičom,“ vraví Ľubica Kaiserová.

Pandémia všetko zhoršila

Azda najhorším obdobím pre predčasne narodené deti a ich rodičov boli posledné mesiace, keď pre pandémiu koronavírusu nemocnice zakázali návštevy, čím znemožnili kontakt predčasne narodených a chorých bábätiek s rodičmi. „Je to hrozný pocit, snažíte sa o nejaký denný režim, zamestnávate ruky, ale myseľ je stále inde, s vaším malým bojovníkom v inkubátore. Snažíte sa pravidelne odsávať mlieko, ale veľmi to nejde, lebo vám chýba hormón oxytocín,“ opisovala ťažké chvíle pre náš portál ahojmama.sk mamička Zuzana, ktorej dieťa sa narodilo v 29. týždni tehotenstva. Počas pandémie ho videla len prostredníctvom fotografií, ktoré posielal zdravotnícky personál. Do nemocnice mohla maximálne priniesť odstriekané materské mlieko a potom sa zasa vrátiť domov.

Na situácii malo svoj podiel aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré nevydalo jednoznačné usmernenie, ako postupovať v týchto prípadoch a nemocniciam tak umožnilo nesprávne zaradiť rodičov týchto detí, rovnako ako sprevádzajúce osoby žien pri pôrode medzi návštevy.

„Rodič nie je návšteva,“ zdôrazňujú iniciátori kampane a upozorňuje na to aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

„Odlúčenie dieťaťa a rodiča, ku ktorému vo väčšej či menšej miere počas pandémie došlo, môže vyústiť do dlhodobých problémov detí a ovplyvniť psychické zdravie rodičov,“ upozorňujú odborníci.

Odlúčenie aj v „normálnych“ časoch

Ideálne to však zďaleka nie je ani za normálnych okolností. Nemocnice nemajú pre matky predčasne narodených detí dostatok miesta, tak ich posielajú domov, odkiaľ potom celé týždne chodia za svojim dieťaťom v určených termínoch. Pre rodičov, ktorí bývajú desiatky kilometrov od nemocnice, je situácia ešte komplikovanejšia.

A nemocnice neraz investujú radšej do nových postieľok, inkubátorov alebo do zariadení, cez ktoré si rodičia môžu svoje deti pozerať na diaľku cez internet ako do budovania priestorov, ktoré by umožnili to najdôležitejšie – fyzickú prítomnosť rodičov.

„Sme si vedomí, že neonatologické pracoviská nemajú vytvorené podmienky umožňujúce neobmedzený pobyt rodičov s dieťaťom. Navyše, situácia bola ďalej komplikovaná počas pandémie z dôvodu nutnosti reštrukturalizácie lôžok, obmedzenia počtu personálu v práci pre prípad nutnej karantény, ako aj nutnosťou dodržiavať usmernenia vlády a hlavného hygienika,” vyjadrila sa k situácii predsedníčka výboru slovenských neonatológov docentka Katarína Maťašová. Ako však dodala, budú sa snažiť „s ohľadom na možnosti jednotlivých pracovísk zabezpečiť kontakt dieťaťa s rodičmi v najväčšom možnom rozsahu”.

Kampaň Zero separation
Bola vytvorená na základe odporúčaní a v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Zameriava sa na šesť hlavných tém ako dojčenie a materské mlieko, pľúcne ochorenia napr.vyvolané virusom RSV, predčasne narodené deti, mentálne/psychické zdravie, prepustenie z nemocnice a úloha rodičov a rodinných príslušníkov. Bola preložená do 28 svetových jazykov a podporuje ju viac ako 140 pacientských, rodičovských a zdravotníckych organizácií. Realizujú ju dve hlavné organizácie zastrešujúce iniciatívu – GLANCE (Globálna aliancia pre starostlivosť o novorodencov) a EFCNI (Európska Nadácia pre starostlivosť o novorodencov).





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >