Mamičku Zuzku nepustia kvôli pandémii za dieťaťom do nemocnice: „Posielajú mi fotky. Slabá náplasť.“

Gabriela Bachárová, 13. mája 2020 o 05:20

Extrémne ťažké obdobie zažívajú v posledných týždňoch rodičia malých detí, ktorí nemajú kvôli koronakríze možnosť navštíviť ich v nemocnici. Nedobrovoľné odlúčenie od svojho predčasne narodeného dieťaťa prežíva aj mamička Zuzka, ktorá sa nám zverila so svojím príbehom: „Snažíte sa o nejaký denný režim, zamestnávate ruky, ale myseľ je stále inde, s vaším malým bojovníkom v inkubátore.“

Rodičia predčasne narodených detí zažívajú tažké obdobie, keď nemôžu navštíviť svoje dieťa v nemocnici (ilustračná fotografia).

Foto: Shutterstock.com

„Naše dieťa sa narodilo v 29. týždni tehotenstva. V deň neplánovaného pôrodu nastal zlom v mojom zdravotnom stave a prišlo k akútnemu pôrodu sekciou. Narodenie dieťaťa predčasne je ťažká životná situácia pre oboch rodičov. Zrazu je tu, neplánovane na svete. Krehké, malé. V mysli oboch rodičov sú neustále myšlienky, čo všetko ho v živote čaká, aké komplikácie sa môžu objaviť. Otázky, na ktoré vám nikto nedá odpoveď,“ začína svoje rozprávanie Zuzka.

Keď sa dieťatko narodilo, mohla ho Zuzka vidieť počas spoločnej hospitalizácie. „Nemôžete ho síce pohladiť, ale aspoň sa prihovoriť a vidieť ten malý zázrak. Príde však deň ukončenia hospitalizácie, a tým sa skončí aj kontakt s dieťaťom,“ popisuje moment, keď musela dieťa kvôli prebiehajúcej pandémii opustiť. „A otcovia? Tak tí svoje deti videli len na fotkách,“ dodáva smutne.

Áno, predčasne narodené deti dnes vidia rodičia len prostredníctvom fotografií, ktoré im zasiela zdravotnícky personál. Do nemocnice môžu maximálne odniesť odstriekané materské mlieko a potom sa zasa vrátiť domov, medzi štyri steny, kde ich čaká smútok, strach a depresie.

Návrat do domáceho prostredia predstavoval aj pre Zuzku šok: „Je to hrozný pocit, prídete domov a zrazu sa neviete zorientovať vreálnom živote. Jeho fungovanie vám pripadá čudné. Snažíte sa o nejaký denný režim, zamestnávate ruky, ale myseľ je stále inde, s vaším malým bojovníkom v inkubátore. Snažíte sa pravidelne odsávať mlieko, ale veľmi to nejde, lebo vám chýba hormón oxytocín.“

Zuzku začali trápiť výčitky: „Som mama, ktorá dieťa nemá pri sebe. Som mama a nemám mlieko. Aká som to teda mama? Takéto a podobné otázky sa mi hrnú do mysle. Upäla som sa na materské mlieko, pretože to považujem za jediné spojivo s dieťaťom v momentálnej situácii – mám dôvod ísť do nemocnice a niečo dieťaťu dať, nejako mu pomôcť. Aj keď ho neuvidím. Každý deň čakáte na e-mail s fotkami vášho dieťaťa – tešíte sa, ale je to slabá náplasť."

Mamička by chcela podotknúť, že sa na zdravotníkov nehnevá a starostlivosť zo strany lekárov a sestričiek považuje za naozaj špičkovú. „Rada by som zdôraznila aj to, že pre nás ako rodičov je prvoradé zdravie nášho dieťaťa. Takže chápem, že v čase koronakrízy sú tieto tvrdé opatrenia do určitej miery nevyhnutné, aby sa tam nezaniesla infekcia, ktorá môže ohroziť zdravie a život našich predčasniatok. Myslím si však, že určité opatrenia ako napríklad ubytovanie pre rodičov by malo byť súčasťou moderného zdravotníctva. Neonatológovia sa snažia o umožnenie návštev rodičov a dnes sme sa dozvedeli, že snáď budúci týždeň by sa mohlo niečo zmeniť,“ teší sa a dúfa, že sa už čoskoro uvidí so svojím predčasniatkom.

Lepšiaca sa epidemiologická situácia vedie k tomu, že úrady začínajú povoľovať a rodičia predčasniatok by sa tak opäť čoskoro mali zvítať so svojimi rodičmi. Nemocnice môžu posúdiť svoje možnosti a rodičov znovu prijať na celodenný pobyt alebo im aspoň umožniť časté návštevy. „Na rodičov by sa nemalo pozerať ako na návštevy, akékoľvek rodičovské obmedzenia by mali byť prijímané len v čase významného rizika šírenia vírusu SARS-CoV-2. Od rodičov sa však vyžaduje prísne dodržiavanie stanovených podmienok," uvádza Úrad verejného zdravotníctva.

„Pri návšteve novorodeneckých oddelení je potrebné minimalizovať návštevy na jednu až dve osoby, rodičov. Osoby by nemali rotovať, opakovane by mala navštevovať novorodenca tá istá osoba," dodáva Úrad verejného zdravotníctva.

Aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová víta opatrenia, ktoré rušia zákaz priameho kontaktu rodičov s predčasne narodenými deťmi v niektorých zdravotníckych zariadeniach počas pandémie COVID-19. „Je nevyhnutné, aby sme aj v tejto situácii posudzovali, čo je najlepším záujmom dieťaťa, do akej miery možno v tejto súvislosti obmedziť právo rodičov na kontakt s dieťaťom a či je úplný zákaz kontaktu rodiča s dieťaťom primeraným zásahom,“ upozornila Mária Patakyová v liste ministrovi zdravotníctva.

„Vzhľadom na právo maloletých pacientov na sprevádzajúcu osobu a najlepší záujem dieťaťa sa domnievam, že ani v súčasnej situácii by nemali zdravotnícke zariadenia prítomnosť rodičov u hospitalizovaných detí úplne vylúčiť. Považujem za potrebné, aby sa prijímali nevyhnutné hygienické a bezpečnostné opatrenia, ktoré umožnia kontakt rodiča s hospitalizovaným dieťaťom tak, aby nedošlo k ohrozeniu poskytovania zdravotných služieb,“ uzavrela verejná ochrankyňa práv.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >