Nebezpečné výzvy. Nalej si alkohol do oka, vdýchni kondóm. Neplní ich aj vaše dieťa?

Gabriela Bachárová, 27. júna 2019 o 11:42

Možno ich plní aj vaše dieťa, ale vôbec o tom neviete. Súčasné deti sa bavia internetovými výzvami. Niektoré sú neškodné, iné vtipné, ale aj veľmi nebezpečné.

Odpudzujúco vyzerajúca soška MOMO desila deti hlavne v južnej Amerike.

Foto: Youtube

V posledných rokoch sa objavili dve extrémne nebezpečné výzvy, z toho jedna aj na Slovensku. Takzvaná MOMO výzva (výzva sa označuje anglickým slovom challenge) sa rozšírila minulý rok hlavne v južnej Amerike, o jej preniknutí k nám nie sú informácie. MOMO je hrozivo pôsobiaca soška dievčaťa s neprirodzene vypúlenými očami, desivým širokým úsmevom, dlhými čiernymi vlasmi a vtáčími pazúrmi.

Deti od MOMO prostredníctvom komunikačnej platformy WhatsApp dostávali rôzne nebezpečné úlohy, išlo hlavne o sebapoškodzovanie či ubližovanie ostatným, v niektorých prípadoch aj výzvy spáchať samovraždu. Ak odmietli, MOMO sa začala vyhrážať tým, že ublíži ich blízkym alebo im samotným. Prípadne že o dieťati zverejní citlivé informácie alebo naň uvalí „kliatbu“. Hrozby deti často dostávali spolu s hrôzostrašnými fotografiami napríklad detských mŕtvol či zmrzčených detí. Polícia vo svete vyšetrovala niekoľko prípadov detských samovrážd, ktorá dávala do súvislosti s MOMO výzvou.

Modrá veľryba

Predchodkyňou MOMO výzvy bola v roku 2017 Modrá veľryba, ktorá dohnala k samovražde desiatky detí, predovšetkým v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, kde sa najviac rozšírila. Dostala sa však aj na Slovensko. Špekuluje sa, že si mohla vyžiadať život šestnásťročného chlapca z Rožňavy, ktorý sa hodil pod vlak. Jeho kamaráti sú presvedčení, že sa tak stalo v dôsledku výzvy. Česká polícia vyšetrovala v súvislosti s Modrou veľrybou samovraždu dvoch pätnásťročných dievčat, ktoré sa tiež nechali prejsť vlakom, ale prípad odložila.

Podstatou „výzvy“ bolo plniť každý deň nebezpečné a sebapoškodzujúce úlohy, napríklad porezať sa, bodať sa ihlou, ďalej vyliezť na žeriav, vstať skoro ráno a sledovať psychodelické videá alebo počúvať psychodelickú hudbu. „Vrcholom“ výzvy mala byť samovražda dieťaťa. Ak postihnutý úlohy odmietol plniť, stal sa cieľom vyhrážok.

Nie všetky nebezpečné internetové výzvy nabádajú k samovraždám, ale zdravie môžu veľmi ohroziť. Tu je len niekoľko z nich.

Choking Challenge

Extrémne nebezpečná výzva, pri ktorej sa deti navzájom škrtia až do momentu, kým neodpadnú. „Variantom“ hry je škrtenie opaskom či lanom. Cieľom je zabrániť prúdeniu krvi do mozgu a vychutnať si slastný pocit, keď sa krvou znovu naplní. Výzva však môže mozog vážne poškodiť, v najťažších prípadoch hrozí upadnutie do kómy či dokonca smrť.

Salt and Ice Challenge

Výzva Soľ a ľad. Dieťa si na časť tela, najčastejšie zrejme na ruku, nasype soľ a na miesto položí ľad. Výsledkom je veľká bolesť a vznik pľuzgierov, popálením a omrzlín.

Eyeballing Challenge

Nalievanie alkoholu do očí, ktoré má za cieľ rýchlejšie sa opiť. Cenou za takýto nerozvážny čin môže byť popálenie rohovky oka či dokonca oslepnutie. Podobnou výzvou je potieranie si konečníka alkoholom, tiež kvôli rýchlejšiemu vstrebaniu. Tieto prípady môžu končiť až na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Kylie Jenner Lip Challenge

Veľmi hlúpa výzva. Deti si majú ako modelka Kylie Jennerová zväčšovať pery tak, že si na ne priložia fľašu, z ktorej odsajú vzduch. Podtlak, ktorým vznikne, im dočasne zväčší pery. Tiež ich však popraská alebo dôjde až ku krvácaniu.

Snorting Challenge

Dieťa má nosovou dierkou vdychovať rôzne predmety, ktoré potom vytiahne cez ústa. Úplne typicky sa vdychuje kondóm.

Cinnamon Challenge

Konzumácia či vdychovanie mletej škorice. Výsledok? Dávanie sa, dusenie, poškodenie dýchacích orgánov.

Duck Tape Challenge

Dieťa sa nechá obmotať lepiacou páskou a snaží sa z nej vymotať, čo často vedie k vážnym úrazom, predovšetkým k pádom.

Ghost Pepper Challenge

Deti konzumujú veľmi štipľavú papriku, čo môže vyvolať tráviace problémy.

Vacuum Challenge

Najnovší hit. Na prvý pohľad neškodná výzva, ale v skutočnosti veľké riziko. Dieťa vlezie do igelitového vreca na odpadky, kamarát či rodič z vreca vysajú vzduch. Hrozí až smrť v dôsledku zníženého prívodu kyslíka do mozgu.

Nedaj na hlúpe výzvy!
Porozprávajte sa s deťmi o tom, prečo môžu byť internetové výzvy nebezpečné a že nemusia slepo robiť to, čo ich kamaráti. Byť súčasťou partie je síce pre deti veľmi dôležité, ale rešpekt a uznanie si získajú práve tým, ak odmietnu také správanie, ktoré im môže uškodiť. Nebezpečné internetové výzvy sa dnes šíria hlavne prostredníctvom sociálnych sietí, typicky siete TikTok. Majte preto pod kontrolou, čo vaše deti robia na internete.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >