Internet ohrozuje deti viac než slobodné behanie po vonku

Patricia Poprocká, 20. októbra 2018 o 08:58

Voľnou hrou vonku trávia čoraz menej času, a predsa sú aj v bezpečí bytu deti ohrozenejšie než kedykoľvek predtým. Kým v minulosti platilo „Dávaj si vonku pozor, nech sa ti niečo nestane,“ dnes je to skôr naopak. Väčšie riziko je vnútri – na internete.

Používanie internetu by mali rodičia kontrolovať.

Foto: shutterstock.com

„Deti sú ohrozené oveľa viac ako v minulosti, súvisí to najmä s nástupom informačných technológií a internetu,“ potvrdzuje Denisa Baloghová z Prezídia policajného zboru. Riziko ohrozenia rastie úmerne času, ktorý deti strávia doma na internete. Najrozšírenejšie trestné činy sú sexuálneho charakteru. Potvrdzujú to aj štatistiky - zo všetkých trestných činov páchaných na mládeži, je ich v tomto roku najviac práve z mravnostnej kriminality. Na druhom mieste sú krádeže.

Na nové pomery reagoval už aj Trestný zákon, ktorý definuje nové trestné činy, napríklad grooming, teda návrh dospelej osoby prostredníctvom elektronickej komunikačnej služby, najčastejšie so sexuálnym podtónom.

Nekontrolovaným používaním internetu a sociálnych sietí sa stávajú obeťami predovšetkým sexuálnych trestných činov, v krajnom prípade až obchodovania s ľuďmi.

Rodičia sa snažia deti uchrániť, najčastejšie tým, že im voľný čas organizujú. Namiesto voľných hier na ulici či v prírode dnes nastupuje éra rozvážania po krúžkoch, v lepších prípadoch po návštevách kamarátov či iných členov rodiny. Faktom tak je, že skutočný voľný čas potom trávi dieťa doma, za počítačom, čo vo väčšine prípadov znamená na internete, odkázané na sociálne siete a elektronické vzťahy.

Zásady bezpečnej hry vonku
  • Loptové hry hrajte na ihriskách, nie na ceste

  • Na prechádzanie cez cestu používaj priechod pre chodcov, podchod alebo nadchod. Pred vstupom na cestu sa poriadne rozhliadni na obidve strany, a to aj vtedy keď ideš cez semafor, pretože šoféri bývajú aj nepozorní či bezohľadní.

  • Na ceste sa nezastavuj, choď plynulo.

  • Na kolobežke, skateboarde, či kolieskových korčuliach chodievaj po pravej strane chodníka, používaj chrániče.

  • Na bicykli sa jazdí po pravej strane cesty, treba ochrannú prilbu a reflexné prvky.

  • Keď ťa oslovia cudzí ľudia, nikam s nimi neodchádzaj, neodprevádzaj ich, nesadaj im do auta, ani si od nich nič neber.

  • Neznámej osobe v žiadnom prípade nehovor, aké cenné veci máte doma, kedy rodičia odchádzajú do práce, kedy sa vracajú, ani kedy a na ako dlho odchádzate na dovolenku či na výlet.

  • Zoznám rodičov s kamarátmi. Daj im ich telefónne číslo alebo číslo ich rodičov.


  • Polícia pritom vraví, že ulice nie sú menej bezpečné než boli pred 20 či 30 rokmi, kedy sa deti bežne samé hrávali vonku celé popoludnia. Čo sa zmenilo, je skôr zmýšľanie rodičov, ovplyvnených množstvom kriminálnych správ z médií, ktorých je podstatne viac než v minulosti.

    Aj pred rokom 1989 existovala kriminalita, len sa o nej tak nepísalo a nehovorilo, respektíve sa „nepropagovala “ v takej forme a podobe, ako je tomu dnes, keď sa opakovane vysielajú rôzne kriminoviny, denné správy a podobne,“ pripomína Denisa Baloghová.

    Aj preto možno mali ľudia podľa polície v minulosti pocit väčšej bezpečnosti a nebáli sa nechať deti bez dozoru. „Ešte je tu jeden faktor – ľudia sa v okolí viac poznali, najmä v obciach. Dnes prevláda skôr anonymita. Ľudia už tak nedôverujú prostrediu, v ktorom žijú ich deti, resp. dôverujú okoliu oveľa menej,“ dodáva Denisa Baloghová.

    Čo je iné oproti minulosti, je zvýšený počet áut, čo deťom zmenšuje priestor na hranie. Najmä vo veľkých mestách a priľahlých obciach sú dnes ulice, resp. štvrte, kde sa kedysi deti hrávali futbal, a dnes sa pre premávku takmer nedá prejsť cez cestu. Na druhej strane sa však vo väčšej miere budujú ihriská a vyhradené priestory pre deti na hranie.



    Komentáre k článku:


    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Výchova a vzťahy - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >