Nákup zero waste, teda bez obalov. Užitočný manuál, ako na to

Patricia Poprocká, 2. marca 2020 o 04:38

Jedna paprika, zabalená vo fólii, jedno avokádo na plastovej tácke a v uzavretom sáčku k tomu... Tiež sa vám zdá, že tých obalov je akosi priveľa a chcete skúsiť zmenu? Bezobalové obchody už nájdete v rôznych kútoch Slovenska, nákup v nich je však iný než v tých so zabaleným tovarom. Na čo všetko sa treba pripraviť?

V bezobalovom obchode vám treba vreckúška na ovocie aj všetky ďalšie potraviny.

Foto: shutterstock.com

Hlavným bodom je príprava. Viac než pri iných nákupoch je dôležité sa už doma rozhodnúť, čo a koľko toho chcete kúpiť. Prečo? Nuž aby ste mali kam tovar uložiť. V obchode totiž zväčša nie sú iné obaly než tie, ktoré si prinesiete.

Nádoby môžu byť rôzne. Vrecúška, sklenené fľaše (na zaváranie, od mlieka) plastové dózy, do ktorých balíte deťom desiatu alebo dózy, v akých doma uskladňujete presypanú ryžu či vločky.

Na každý tovar, ktorý sa chystáte kúpiť, treba iné. Na koreniny stačí malý sáčok, na cestoviny či ryžu určite niečo väčšie. A na tekutiny samozrejme fľaše. Ak idete autom, na váhe vašich prinesených obalov až tak nezáleží, ak si to však máte odniesť v rukách či na chrbte, rozdiel pocítite.

Ak ste v samoobslužnom zero waste obchode, všetky prinesené obaly treba najskôr prázdne odvážiť, aby vám potom vedeli pri pokladni odrátať hmotnosť obalu.

Skúsení zero waste nakupujúci radia stále mať zopár nádob navyše. Ako pri bežnom nakupovaní, aj v bezobalovom obchode môžete natrafiť na výhodnú akciu alebo dávno zabudnutú potravinu, na ktorú zrazu dostanete šialenú chuť.

Niektoré zero waste obchody ponúkajú aj možnosť priniesť, resp. nechať prebytočné nádoby u nich – pre náhodných zákazníkov alebo takých, ktorí si obalov priniesli málo, prípadne zabudli. Prípadne vám poskytnú aj nejaké to vrecúško, ale nedá sa na to spoliehať.

Dôležitá vec na konci, na ktorú sa treba ale pripraviť vopred, je cena. Pri niektorých produktoch môže byť vyššia než sme zvyknutí napríklad v supermarketoch. Veľké obchody totiž často nakupujú tovar v oveľa väčších množstvách než tieto malé bezobalové obchody, v dôsledku čoho majú napríklad zdarma dopravu alebo iné zľavy. Tak môžu ísť s cenami nižšie, resp. vypísať akcie. Zero waste obchodíky sa navyše zväčša snažia aj o kvalitu potravín, tie bio, prípadne od malých farmárov bývajú samozrejme drahšie. Platí to aj pre výrobky napríklad zo strukovinových múk a podobne.


ANKETA:

Nakupujete v zero waste obchodoch?

12,2%



44,8%



5,8%



12,2%



25,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >