Najčastejšie chyby pri varení džemov, robíte ich tiež?

Patricia Poprocká, 15. augusta 2024 o 05:47

Milujete domáce džemy? S mnohými kupovanými sa nedajú porovnať, sú bez ochucovadiel a umelých konzervantov, len čistá chuť ovocia a cukru. Čas prípravy džemov je práve teraz v lete, na čo si dávať pozor, aby dlho vydržali bez plesní? Tu je 10 najčastejších chýb.

Domáci džem je na nezaplatenie po celý rok. Nech sa vám vydarí!

Foto: shutterstock.com

Nedostatočne umyté poháre

Nedostatočná čistota pohárov, do ktorých budeme džem dávať, býva najčastejšou príčinou, prečo ho môžeme po čase vyhodiť. Ak nie sú poháre poriadne umyté, môžu s av nich množiť baktérie a plesne. Najjednoduchšie je umyť ich v umývačke riadu pri najvyššej teplote. Ak umývate ručne, tak samostatnou žinkou, v čistom umývadle a dôkladne ich potom prepláchnite horúcou vodou.

Znečistené viečka

Nestačí umyť len pohár, množstvo baktérií je aj na viečku. To má množstvo drážok po boku, ktoré nedokážeme poriadne vyčistiť. Najistejšou metódou je preto sterilizácia viečok – jednoducho ich po ručnom umytí povarte v horúcej vode a odtiaľ ich potom vyberajte priamo na fľaše, ktoré chcete zatvárať.

Nepriliehavé viečka

Aj keď sú dôkladne čisté, nič z nich, ak dobre nepriliehajú k fľaši. Dôvodov môže byť viac – sú skrátka chybné, staré, majú zodratú hlavicu na uzatváranie pohárov, alebo ste netrafili to správne viečko na správnu fľašu, i to sa stáva.

Slabo zatvorená fľaša

Niekedy je viečko aj čisté aj bezchybné, akurát ste ho poriadne nedotiahli. Prenikajúci vzduch dovnútra skôr či neskôr spôsobí množenie baktérií a plesní, prípadne kysnutie. Ak nemáte v rukách dostatočnú silu, poproste niekoho o pomoc. Pre istotu potom ešte uzavretý pohár s horúcim džemom prevráťte dolu hlavou, teplo môže zvýšiť priľnavosť viečka k poháru.

Prasknutý pohár

Niekedy si prasklinku ani nevšimnete, ak však na pohári je, znamená to, že sa doňho postupne bude dostávať vzduch a džem sa skôr či neskôr pokazí.

Chaos v kuchyni

Aj pri samotnom varení sa môžu vytvoriť zárodky neskoršieho pokazenia džemu. Dbajte, aby sa varil v čistom hrnci, miešajte vareškou, vyčlenenou len na džemy. Vyhnite sa tomu, aby ovocie prišlo do kontaktu s iným jedlom, ktoré napríklad varíte na obed. Baktériám stačí naozaj málo.

Nesprávne naplnenie pohárov

Je dôležité nechať správny priestor medzi vrchom obsahu a okrajom pohára. Ak je pohár príliš plný, viečko nebude priliehať správne. Na druhej strane ale nie je ani dobré, ak je pohár naplnený príliš málo, príliš veľa vzduchu neprospieva. Takže ako vo všetkom v živote – aj džemu v pohári „tak akurát“.

Nekvalitné ovocie

Mnohí si poviete, že varom sa predsa všetko zlé v ovocí zlikviduje. Aj do džemov sa však oplatí vyberať kvalitné ovocie. Plesnivé či nahnité ovplyvnia chuť, môžu vyvolať nežiaduce reakcie a pokaziť celú vašu prácu.

Chyba v príprave

Aj keď je to váš džem a môžete si ho pripraviť podľa vlastnej chuti, určité pravidlá predsa len treba dodržiavať. Iste, môžete ubrať trochu cukru, ale určité množstvo ho však treba predsa len dať, aj varenie si vyžaduje určitý predpísaný čas, no a rovnako na záver je nevyhnutné džem zakonzervovať, napríklad kyselinou citrónovou alebo štamprlíkom koňaku. Experimenty nie sú na škodu, ale s mierou.

Pozor na uskladnenie

Správne uvarený džem by sa nemal pokaziť ani v horúčave na slnku, predsa len ak to nie je nevyhnutné, udržiavajte ho na chladnom, tmavom mieste. Predĺži mu to životnosť aj kvalitu.


ANKETA:

Robíte domáci džem?

95,7%



1,9%



1,9%



0,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >