Recept na víkend 3 x ríbezľový džem. Vždy iná príchuť, vždy skvelá chuť

Patricia Poprocká, 13. júla 2024 o 05:05

Ovocie je najlepšie čerstvé – má najviac vitamínov, predsa len sa oplatí z neho niečo pripraviť aj na zimu. Dnes, v čase ríbezlí, si spravme fantastický džem. Vyberte si jeden z našich troch receptov.

Džemy z ríbezlí sú obľúbené práve pre ich kyslastú príchuť.

Foto: shutterstock

Polhodinová rýchlovka

Výhodou je, že ríbezle nemusíte ani dôkladne odstopkovať. Poriadne ich umyte a dajte na sporák. Len tak varte, kým sa úplne nerozvaria, čo by malo byť za 15-20 minút. Potom zmes prepasírujte cez husté sitko alebo gázu a dajte variť znova. Tentoraz zmiešajte s cukrom – najlepšie želírovacím. Na kilo ovocia pol kila cukru. Varte asi 10 minút a tesne pred koncom nalejte štamperlík rumu, ako dodatočný konzervant. Nalejte do zatváracích fľaštičiek a džem je hotový.

Svieži s malinami a vanilkou

Svieži ríbezľovo-malinový džem krásne vonia a je skvelý do vianočných koláčov. Ovocie dáme do hrnca variť s rozpoleným vanilkovým strukom, kým nie je z neho šťava. Tú prepasírujeme, pridáme cukor (na kilo ovocia pol kila cukru, ale môžeme i menej, podľa sladkosti malín) a varíme ešte 10 minút. Napokon pridáme lyžičku kyseliny citrónovej, ktorá džem zakonzervuje a osvieži, a nalievame do fľaštičiek.

Ríbezľovo-škoricový džem

Aj v tomto prípade ovocie rozvaríme a pasírovaním sa zbavíme kôstok. Potom do už hladkej zmesi (na kilo ovocia) pridáme polievkovú lyžicu škorice, pol kila želírovacieho cukru. Povaríme päť až 10 minút a nalievame do fľaštičiek. Viečka potrieme z vnútornej strany alkoholom – najlepšie koňakom, aby sa zabránilo pokazeniu džemu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >