Náhradní rodičia by mali dostať od štátu viac peňazí

TASR, pt, 4. februára 2022 o 04:26

Opakované príspevky náhradným rodičom, ktorí sa starajú o súrodenecké skupiny detí alebo o deti so zdravotným znevýhodnením, by sa mali zvýšiť. A to ešte v tomto roku. Zmenu zákona posunuli poslanci tento týždeň na ďalšie rokovanie.

Náhradní rodičia dostanú vyššie dávky podľa toho, o koľkých súrodencov sa starajú.

Foto: shutterstock.com

Novela zákona o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa, ktorú v stredu posunula Národná rada do druhého čítania, predpokladná zvyšovanie príspevkov náhradným rodičom, ak sa starajú o súrodencov. Opakované príspevky náhradnému rodičovi by sa tak mohli zvyšovať o 0,975-násobok sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa mesačne, ak sa stará o dvoch súrodencov. Suma by mala stúpať s počtom súrodencov, pričom pri siedmich alebo viacerých súrodencoch by išlo o zvýšenie v sume 5,85-násobku životného minima pre nezaopatrené dieťa mesačne.

Cieľom novely je aj vytvorenie nového príspevku pre dieťa na úhradu zvýšených výdavkov, a to pri rôznych mimoriadnych životných situáciách. Napríklad v súvislosti so zdravotným stavom alebo špeciálnymi potrebami dieťaťa - na okuliare, špeciálne edukačné pomôcky, ale tiež na rozvíjanie talentu a podporu záujmových činností. Peniaze by teda dieťa mohlo dostať aj na rôzne umelecké potreby či materiál, športové potreby a pomôcky, tiež na športovú prípravu alebo na účasť na športových súťažiach.

Ďalšou novinkou je zamýšľaný príspevok na podporu vzdelávania náhradných rodičov, za účelom zvyšovania kvality poskytovanej starostlivosti deťom v náhradnej rodine. Jeho výška sa predpokladá do 100 eur za kalendárny rok.

Štát by sa mal postarať aj o deti, ktorým po smrti rodiča nevznikne nárok na sirotský dôchodok, resp. pre deti, ktoré sú umiestnené v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a mládeže. Tým by mal štát vyplácať náhradné výživné.

Zmeny by mali platiť už od 1. júla, niektoré od decembra tohto roku. Zákon však ešte musí potvrdiť parlament na nasledujúcej schôdzi a následne podpísať prezidentka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >