Nafúknite si staré dobré balóny! 6 skvelých hier vnútri aj vonku

Patricia Poprocká, 1. marca 2021 o 04:24

Balóny sa nemajú púšťať do vzduchu, hoci to bolo kedysi v obľube, pretože ich potom konzumujú zvieratá, ktoré hynú. Hrať sa s nimi je však veľmi zábavné, možnosti sú tu neobmedzené. Pohybová lektorka Marcela Kramplová z centra Bublinka v našej rubrike Zahrajme sa s Mackou predstavuje šesť skvelých hier, pri ktorých si zacvičíte aj sa pobavíte. „Budete natriasť od smiechu, verte mi,“ sľubuje.

S balónmi je výborná aj prospešná zábava.

Foto: Bublinka

Balónikové hry nie sú len o zábave, človek si pri nich aj kvalitne zatrénuje. Precvičíte si brušné svaly, svalstvo na nohách i chodidlách, budete rozvíjať obratnosť a rýchle pohybové reakcie. Samozrejme aj zrelaxujete. „Hrajte sa s deťmi – urobí vám to dobre!,“ odkazuje Marcela Kramplová.

Potrebujete k tomu len seba a nafukovací balón. Je jedno, či ste vnútri, na záhrade alebo na detskom ihrisku. Hrať sa dá všade. „Akurát na to ihrisko, vezmite balónov viac – určite budú chcieť i ostatné deti,“ usmieva sa Marcela.

No a poďme k samotným hrám.

NAFUKOVAŤ

Je to základ, prvý krok k ďalším hrám, ktorý však už samotný môže byť hrou. Trénujeme dýchanie a posilňujeme brušné svaly. „Ak je balón pevnejší, odporúčam najprv nafúkať rodičom, aby povolili a potom pôjde i deťom,“ radí Marcela.
Motivácia je už na vás – kto nafúka väčší, kto rýchlejšie, kto viac na jeden nádych a podobne.

PÚŠŤAŤ DO SVETA

Nie do výšav, kde skôr či neskôr praskne a potom ho ochranári nachádzajú v žalúdkoch uhynutých rýb či vtákov. „Nafúknite balón a pustite ho. Ide o to, či ho dokážete chytiť, kým dopadne na zem,“ prezrádza pravidlá Macka s tým, že zábava je pri tejto hre zaručená.

KOPANÁ

Nafúknutý balónik zaviažte, aby nevyfučal a snažte sa ho udržať vo vzduchu kopaním nôh. Najprv jednou, potom druhou. Kto urobí viac opakovaní, vyhráva. „Toto je krásny prirodzený pohyb pre posilnenie bruška, svalov nôh a prácu s chodidlom. Buďte naboso, aby nohy mohli plnohodnotne vnímať,“ spresňuje pohybová lektorka. Pri tejto hre sa trénuje aj pohybová obratnosť a rýchlosť pohybových reakcií.

PINKANÁ

Jednoducho si odbíjajte balónik rukami medzi sebou.

HOPKANÁ

Dajte si balón medzi nohy, pevne stlačte, aby nevypadol a hopkajte ako klokan. „Posilňujete vnútorné svaly nôh, ani o tom neviete,“ odkazuje Marcela.

ŽABACIA

Urobte hlboký drep – ako žabka s chodidlami celými na podložke. Fixou nakreslite na balónik tváričku alebo iné ozdôbky. Táto hra je uvoľňovacia, výborný strečing.

V nekoronových časoch sa s balónmi takto zabávali malí i veľkí.

Foto: Bublinka

Samozrejme, fantázii sa medze nekladú a hier s nafukovacím balónom je neúrekom. Ak máte nejaké vlastné, napíšte nám do komentárov pod článok alebo na našej facebookovej stránke www.facebook.com/ahojmama.sk.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >