Viete napodobniť aligátora, plameniaka či yetiho? Naučte to deti pomocou Pohybovej abecedy

pt, 17. decembra 2020 o 04:04

Aligátor, bocian, cap či žaba... Nie sú to len zvieratká, o ktorých deti čítajú v rozprávkach, v novej Pohybovej abecede sú to tiež zvieratká, ktoré deti môžu napodobňovať, ak urobia určitý cvik. Ide o hravú formu cvičení, ktoré prispievajú k spevneniu tela a jeho správnemu vývinu.

Marcela Kramplová (v strede) vedie cvičenia v centre Bublinka, snímka z čias, keď ešte nebolo stretávanie sa pre pandémiu koronavírusu zakázané.

Foto: Marta Földešová

Pohybová abeceda je užitočná publikácia lektorky Marcely Kramplovej najmä v súčasnom čase, keď sa deti čoraz menej hýbu, keď dramaticky klesajú ich fyzické zručnosti a naopak, keď pribúda prípadov detskej obezity, cukrovky i problémov pohybového aparátu.

Pohybová abeceda je zameraná na deti v predškolskom veku. Obsahuje kartičky s cvičeniami vhodnými pre ich správny pohybový vývoj. Ako už prezrádza názov, ide o 24 kartičiek – zvieratiek na každé písmenko abecedy, na ktorého napodobnenie je potrebné urobiť predpísané cvičenie. To je vždy na každej kartičke podrobne popísané aj s možnými variáciami či upozorneniami, ako ho robiť správne. Popis je veľmi jednoduchý a praktický, takže cvičenia deti s pomocou rodičov ľahko zvládnu.

„Počas rokov práce s deťmi sa mi podarilo vypracovať na základe skúseností, ktoré som pozbierala od starších a kvalifikačne zrelších kolegov, vlastnú metodiku cvičenia s deťmi,“ vraví Marcela Kramplová, ktorá vedie v hlavnom meste centrum Bublinka, zamerané na zdravý rast a psychomotorický vývin detí.

V minulosti vytvorila podobnú kartičkovú publikáciu Zdravé nôžky, čo je program hravého rehabilitačného cvičenia na ploché nôžky a iné odchýlky chodidiel. „Bolo to aj na podnet mojej najstaršej dcérky, ktorá mala po dvoch rokoch cvičenia opäť zdravé nôžky, teraz už nohy,“ spomína Marcela Kramplová.

Súčasná Pohybová abeceda má zasa slúžiť na precvičenie celého tela. Marcela Kramplová kladie dôraz na hravú formu, aby pohyb deti zaujal. Preto aj kartičky s jednotlivými cvikmi/zvieratkami obsahujú aj riekanky, obrázky zvieratiek, pekné fotografie a popis cvičenia.

Pohybová abeceda obsahuje 24 kartičiek s fotkou, obrázkom zvieratka, popisom cviku i riekankou.

Foto: PRAVDA, Ľuboš Pilc

„Súčasťou projektu je aj webový portál Pohybová abeceda, ktorý ukrýva aktivity pre jednotlivé písmenká, hry, nožičkové omaľovánky, skladačky, spoločenské pohybové hry pre vlastnú tlač, kartičky, tipy a pohybové večerníčky,“ vysvetľuje Marcela Kramplová.

Pohybovú abecedu si možno objednať na webovej stránke Zdravý pohyb deťom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >