Na jeseň sa treba zahriať. Doslova ako teplý sveter poslúžia škorica, kurkuma a čo ešte...

Gabriela Bachárová, 7. októbra 2023 o 06:55

Teploty síce jeseň ešte ani zďaleka nepripomínajú, no rána a večery sú už chladnejšie a ani doma vám nemusí byť najteplejšie. Nemusíte si hneď zapínať kúrenie, postačí konzumovať niektoré druhy korenín, ktoré majú schopnosť zohriať ľudský organizmus zvnútra. Medzi také patria škorica, kurkuma, zázvor či sušený cesnak.

Škorica zohreje organizmus zvnútra.

Foto: Shutterstock.com

Možno ste si všimli, že s príchodom jesenných dní vám už tak veľmi nechutia potraviny, ktoré ste radi konzumovali v lete. Uhorka, paprika, paradajky... Je to preto, že tieto potraviny majú schopnosť ochladzovať ľudské telo, práve preto nám počas letných dní robia dobrú službu a vyhľadávame ich. Nástup chladnejšej časti roka nás núti, aby sme viac zamerali na potraviny a jedlá, ktoré nás, naopak, zohrejú.

Medzi také patria napríklad koreniny kurkuma, škorica, zázvor alebo cesnak (koreninou je cesnak v sušenej forme). Možno si ich kúpiť v bežnej obchodnej sieti, ale aj v lekárni, kde ich majú v rôznych formách, napríklad prášok, plátky či celé kusy. A ako možno zahrievacie koreniny využiť v kuchyni?

Podľa magistry Kamily Horníčkovej, špecialistky na prírodnú medicínu v online poradni MojaLekáreň.sk, je chlad v čínskej medicíne považovaný za nepriateľa, za ideálne preto považuje teplé jedlo hneď na raňajky. Napríklad domáci vývar z kvalitných surovín. „Keď do vývaru pridáme ešte zahrievacie korenie ako kurkuma, zázvor, čierne korenie a cesnak, posilníme zahrievací účinok teplej polievky na náš organizmus,“ zdôrazňuje.

Cesnak, okrem toho, že zahrieva, ďalej pomáha vyrovnávať hladinu cukru v krvi, posilňuje obranyschopnosť, zlepšuje dýchacie funkcie a pôsobí aj ako skvelý antioxidant.

Práškový cesnak je stále obľúbenejší

Cesnak je u Slovákov veľmi obľúbený aj v práškovej forme, pretože vyhovuje ľuďom, ktorí nemajú radi jeho silu v prirodzenej podobe. Je tak vhodný aj pre deti. „Cesnak vo všetkých formách na jeseň posilňuje obranyschopnosť nášho tela. Najviac koncentrovaný je vo výživových doplnkoch stravy, na priame užívanie,“ upresňuje Kamila Horníčková.

Na raňajky odporúča odborníčka aj teplé kaše. Ideálne z pohánky, ovsa, jačmeňa, špaldy. Zahrievaciu funkciu tu splní škorica, ktorá raňajkovej kaši dodá nezameniteľnú chuť. Zázvor a škorica pomôžu so zahriatím organizmu aj v čaji, kurkuma skvele chutí v mlieku.

Pozitívne účinky kurkumy v skratke? Pomáha zlepšovať činnosť kardiovaskulárneho systému aj dýchanie, prispieva k duševnej rovnováhe a je rovnako ako cesnak výbornými antioxidantom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >