„Musíš na sebe pracovať, inak z teba nič nebude.“ Je zlé, ak takéto vety hovoríme deťom?

Patricia Poprocká, 3. apríla 2023 o 05:39

Nemyslíme to v zlom, len sa snažíme deťom čo najlepšie vysvetliť, prečo by sa mali učiť, pracovať na sebe, či lepšie správať. Žiaľ, zväčša si ani neuvedomujeme, že naše moralizovanie nielenže nezaberá, ale môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Na aké vety si dávať pozor?

Vždy sa dá nájsť lepší spôsob komunikácie než kritika či vyvolávanie strachu. Spravidla býva aj účinnejší.

Foto: shutterstock

V podstate na všetky, ktoré sa v deťoch snažia vzbudiť záujem o nejakú činnosť vyvolaním pocitov viny, hanby či strachu. Také, ktoré kladú dôraz na negatíva. „Rodičia takéto vety často používajú, pretože tak chcú deti motivovať. Problém ale je, že vychádzajú z ich vlastného strachu a obáv,“ upozorňujú odborníci z centra LOCIKA, ktoré sa zameriava na vylepšenie rodinných vzťahov a predchádzanie domácemu násiliu.

Najčastejšie ide o vety typu: „Nikdy sa nikam nedostaneš, ak nebudeš... Nebudeš mať nič, ak nebudeš pracovať. Nik sa s tebou nebude chcieť kamarátiť, ak budeš takýto. Som z teba sklamaná. Pozri na svojich kamarátov, nikto sa takto nespráva,“ a podobne.

Možno sa pýtate, čo je na týchto vetách zlé, veď sú predsa pravdivé. Nuž: „Môžu viesť k tomu, že dieťa si bude myslieť, že jeho výkony a výsledky sú dôležitejšie než to, aké je a ako sa cíti,“ vysvetľujú odborníci. Takáto negatívna motivácia navyše môže vyvolať negatívne sebahodnotenie, úzkostné a depresívne prežívanie a tiež narušiť vzťah dieťaťa k rodičom.

Aké je teda riešenie, čo namiesto nich? Vyzdvihujte snahu dieťaťa, nie výsledok, oceňte ich pokroky, odporúčajú psychológovia. Nehovorte v negatívach, naopak, hovorte o tom, čo sa podarilo, čo funguje. „Predtým si to takto nedokázal urobiť. Páči sa mi, ako to robíš“ radí centrum LOCIKA.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >