Možno si v národnom parku odtrhnúť malinu alebo kvetinu, ktorá nie je zákonom chránená?

TASR, pt, 9. júla 2021 o 04:50

Dovolenka na Slovensku je už druhý rok veľmi populárna a príroda zažíva ohromný nápor turistov. Ochranári pripomínajú, aby sa návštevníci správali ohľaduplne. Poznáte pravidlá v národných parkoch? Možno sa osviežiť ovocím či odtrhnúť kvetinu, ktorá nie na zozname zákonom chránených?

Príroda bez zásahu človeka je najvzácnejšia. Na snímke prales Udava, Národný park Poloniny.

Foto: Ing. Miroslav Buraľ

Odpoveď je jednoznačná: Ani jahody, ani maliny, ani kvetiny, a už vôbec nie tie chránené. V chránených územiach ako sú rezervácie, národné parky či prírodné pamiatky je zakázané zbierať čokoľvek. Vrátane nechránených rastlín a plodov.

Ak zákaz niekto poruší, hoci len nechtiac, nedopatrením, môže dostať pokutu v tisíckach eur, právnické osoby až do výšky 33-tisíc eur. Štát však nedokáže všetko ukontrolovať, preto je dôležité zodpovedné správanie každého návštevníka i bez kontroly kompetentných.

Majme teda na pamäti: „V chránených územiach od tretieho stupňa ochrany, napríklad v národnom parku, prírodnej rezervácii či prírodnej pamiatke je zakázané zbierať akékoľvek aj nechránené rastliny a ich plody,“ uviedla botanička Štátnej ochrany prírody Martina Gubková Mihaliková.

Za trhanie, vykopávanie alebo iné ničenie chránených rastlín hrozí pokuta do výšky 9958 eur a prepadnutie veci. Pri opakovanom konaní môže byť pokuta dvojnásobná. Podnikateľovi alebo právnickej osobe hrozí pokuta do 33.193 eur a rovnako prepadnutie veci.

„Ak niekto hoci aj z nedbanlivosti, vo väčšom rozsahu (od 2600 eur) poškodí, zničí, vytrhne, vykope alebo nazbiera chránenú rastlinu alebo poškodí, alebo zničí jej biotop, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky,“ dodala Martina Gubková Mihaliková. Dvojročné väzenie tak hrozí napríklad v prípade, ak by sa niekto rozhodol, že si do svojej záhrady presadí sedem poniklecov veľkokvetých, keďže spoločenská hodnota jedného je v tomto prípade 400 eur.

Trestné je aj vlastnenie, pestovanie, spracúvanie, dovoz alebo vyvážanie chránených rastlín a obchod s nimi, hrozí za to väzenie šesť mesiacov až tri roky. Trestná sadzba sa môže zvýšiť na päť rokov v prípadoch škody značného rozsahu (nad 26.000 eur), alebo ak už bol niekto za taký čin v predchádzajúcich 24 mesiacoch postihnutý alebo odsúdený.

Zoznam chránených rastlín a ich vyčíslenú spoločenskú možno nájsť vo vyhláške č. 170/2021 ministerstva životného prostredia. Správajme sa ohľaduplne, krásy sa dotýkajme len očami.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >