Tip na výlet: Vysoké Tatry v plnej kráse. Je tu ich unikátna virtuálna videomapa

Patricia Poprocká, 30. októbra 2020 o 04:30

Lockdown nás zatvoril doma, výlety do prírody sú povolené len v rámci okresu, takže tomu je prispôsobený aj náš tohtotýždňový tip na výlet. Zostaňte doma a poďte do Tatier, prezrieť si ich môžete v plnej nádhere z výšky pomocou 360-stupňovej videomapy.

Vysoké Tatry zažili v lete nápor turistov, teraz zívajú prázdnotou.

Foto: TASR

Potrebujete kvalitné internetové pripojenie a prehliadka našich najvyšších hôr aj s popismi jednotlivých vrchov, dolín a zákutí sa môže začať – priamo na počítači alebo telefóne. Vysoké Tatry sú azda jediným pohorím na svete, ktoré je zvečnené na takejto unikátnej „živej“ mape.

360-stupňová virtuálna letecká video-mapa Vysokých Tatier vznikla vďaka trojici nadšencov zo skupiny Slovensko z neba. Na jej vytvorení sa podieľali pilot Milan Paprčka, kartograf Bohuš Schwarzbacher a grafik Milan Jančovič.

„Nápad vznikol celkom spontánne. V septembri som chcel žene môjho života spraviť radosť na naše výročie a zobral som ju lietadlom nad Vysoké Tatry. Na brucho lietadla som zároveň umiestnil 360° kameru, ktorá sníma všetko okolo seba. Je to podobné ako google autíčko, ktoré má takú kameru na streche a chodí po uliciach. My sme ale leteli ponad hrebeň Tatier a mali kameru na bruchu,“ vysvetľuje Milan Paprčka, ktorý je zároveň aj letecký fotograf.

Let však bola iba prvá, tá jednoduchšia časť. Následne bolo treba do 360° videa umiestniť popisy tatranských štítov, dolín, chát a plies tak, aby držali stále na svojom mieste a zobrazovali sa správne pri pohľade diváka do akejkoľvek strany.

Toto si vyžiadalo desiatky hodín práce grafika a počítačového animátora Milana Jančoviča. „Výber kartografických popisov mi urobil kolega Bohuš Schwarzbacher a ja som sa pustil do práce,“ vraví. Vedel síce, do čoho ide, ale nie, aké to bude ťažké. „Výroba takéhoto videa s projekciou nápisov je nesmierne náročná aj na čas animátora aj na výkon počítača. Mnohokrát mi spadla mašina, zabralo to niekoľko desiatok hodín práce a spôsobilo mi to pár vrások na čele, ale myslím, že výsledok stojí za to,“ teší sa dnes.

360-stupňová virtuálna letecká video-mapa Vysokých Tatier:

Virtuálny let začína Kriváňom a v nadmorskej výške 3000 m lietadlo pokračuje ponad vrcholky štítov až nad Lomnický štít. Jeho preletom, po siedmich minútach, video končí. Gerlachovský štít je snímaný zo severu, nie z typickej južnej strany, ako ho ľudia obyčajne poznajú. Na mape veľmi pekne vidno aj poľskú časť Vysokých Tatier. Zvuková stopa videa je tvorená zvukom autentického leteckého motora, doplneného hudbou.

Prehliadka Tatier môže byť podľa Milana Paprčku skvelým relaxom v dnešných vypätých časoch. „V súčasnosti majú ľudia dosť negatívnych správ, chrliacich sa z každej strany. Keď už nás zavreli doma a znemožnili Tatry navštíviť osobne, môžu si ľudia nad nimi zalietať aspoň virtuálne.“
Ako pozerať video:
Dôležité je kvalitné pripojenie na internet a video môžete pozerať v bežnom počítači alebo smartfóne. Ovládate ho pomocou počítačovej myšky alebo otáčaním telefónu. Tvorcovia pre skutočný virtuálny zážitok ale odporúčajú pozeranie cez okuliare na virtuálnu realitu. „Tie vás pohodlne usadia priamo pod trup lietadla, odkiaľ si vďaka interaktivite tejto technológie, môžete prelet ponad veľhory sami režírovať. Pozor, slabším žalúdkom sa pri kolmom pohľade do hlbokých dolín môže urobiť aj mierne nevoľno!,“ varujú.

Príjemný zážitok!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >