Mobilnú aplikáciu na zachytenie detí s autizmom chcú rozšíriť medzi marginalizované skupiny

SITA, 10. februára 2023 o 09:26

Mobilná aplikácia na včasné zachytenie detí s autizmom, ktorá je od septembra minulého roka voľne dostupná aj v slovenčine, by sa mala dostať viac aj medzi marginalizované skupiny. Usiluje sa o to Centrum včasnej intervencie (CVI) Prešov, ktoré aplikáciu na Slovensko prinieslo a preložilo za pomoci združenia Autisti Prešov.

Autizmom trpia aj príslušníci minorít.

Foto: Shutterstock.com

Riaditeľka centra Katarína Gromošová potvrdila, že detí s autizmom pribúda, chýba však dostatok centier aj odborníkov, ktorí by s nimi pracovali. Slovensko pritom patrí medzi krajiny Európy, ktoré sa nachádzajú na chvoste vo vekovom priemere diagnostikovania autizmu. Z toho podľa odborníkov vyplývajú ďalšie vážne problémy, ktoré sprevádzajú dieťa s autizmom počas celého jeho života.

Mobilnú aplikáciu ASDetect a rozpoznanie včasných znakov autizmu u detí už v jedenástich mesiacoch života vyvinulo Výskumné centrum autizmu Olgy Tennison na uniterzite La Trobe v austrálskom Melbourne. Charakteristická je jednoduchou a intuitívnou obsluhou. Podľa zriaďovateľky CVI v Prešove Evi Turákovej obsahuje krátke a výstižné videá, ktoré ukazujú dieťa s autizmom a bez autizmu v tých istých situáciách. Ďalšou možnosťou bezplatnej aplikácie je vyplnenie dotazníkových otázok a ich okamžité vyhodnotenie.

Ideálne je podľa štúdií začať s diagnostikou u dieťaťa do konca druhého roku života. „U nás je pritom veková hranica diagnostiky štyri až päť rokov. Máme síce povinný skríningový dotazník M-CHAT, ktorý majú pediatri povinnosť robiť pri 10. až 11. preventívnej prehliadke, málokto ho však robí. Dôvody sú rôzne, zaplnené pediatrické ambulancie, málo pediatrov, nedostatočná vnímavosť,“ opísali realizátori projektu. Pritom podľa Turákovej detí s autizmom pribúda, odhadom ich je asi 50-tisíc.

Práve rodičia z marginalizovaných skupín majú často problém porozumieť otázkam v spomínanom dotazníku, a tak ho vyplnia nesprávne. Aplikáciu preto chcú za pomoci partnerov rozšíriť predovšetkým medzi nich. „Využili sme jedného z partnerov v projekte - Cestu von. Pracuje s mamičkami a majú tam svoje omamy, ktoré im dokážu pomôcť. Rovnako sme sa spojili s organizáciou Zdravé regióny, ktorá má na starosti zdravotných asistentov, ktorí pomáhajú v týchto rodinách,“ vysvetlil Gromošová, podľa ktorej práve oni môžu pomôcť so stiahnutím aplikácie a vyplnením dotazníka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >