Medzizubná kefka, zubná kefka, ústna sprcha? Aký je správny postup pri čistení zubov?

pt, 1. decembra 2022 o 04:14

Je známe, že deti si samé nevedia zuby poriadne vyčistiť, stomatológovia odporúčajú, aby im s tým pomáhali rodičia, a to zhruba do desiatich rokov veku. Nič na tom nemení ani skutočnosť, že na trhu dnes množstvo pomocníkov, ktorí síce čistenie chrupu uľahčia, ale samotnú aktivitu nenahradia. Viete, v akom poradí ich používať?

Poriadne čistenie zubov si vyžaduje čas a trpezlivosť.

Foto: shutterstock

Okrem tradičnej zubnej kefky sú tu ešte medzizubné kefky, jednozväzkové kefky či ústna sprcha. Všetko to slúži na dôkladné čistenie chrupu, ale pozor, jedno nemôže nahradiť druhé, pripomínajú odborníci.

Medzizubné kefky, podobne ako ústna sprcha, slúžia na čistenie medzizubných priestorov. Práve tam vzniká väčšina zubných kazov a preto je ich pravidelné a dôkladné čistenie nevyhnutné. Čím je to účinnejšie – kefkou alebo sprchou? Odpoveď je – najlepšie obomi. „Ústna sprcha je veľkým a praktickým pomocníkom, ale bez medzizubných kefiek sa nezaobídeme,“ zdôrazňuje dentálna hygienička Šárka Havlíčková, DiS.

Medzizubné kefky odstránia povlak a nečistoty mechanicky, ústna sprcha zasa funguje na báze prúdu vody, ktorý je pod silným tlakom vstrekovaný do medzizubných priestorov. Na rozdiel od kefky preniká aj do menších priestorov. Teší sa obľube, najmä preto, že je bezbolestná, príjemná a okrem čistenia zubov masíruje a prekrvuje aj ďasná, ale medzizubnú kefku nenahradí.

Potom sú tu ďalšie, tzv. jednozväzkové kefky zasa slúžia na čistenie zubných krčkov a stoličiek, kam sa poriadne nedostane klasická kefka. No a napokon klasická zubná kefka – či už obyčajná alebo elektrická – čistí zuby z oboch strán. Správny pohyb je smerom od ďasna dolu, resp. nahor a čistiť by sa malo dovtedy, kým nie je povrch hladký.

Aký je postup pri čistení chrupu?
Šárka Havlíčková odporúča ako prvé použiť medzizubné kefky. Potom vyčistiť zuby spomínanými kefkami a napokon dočistiť medzizubné priestory ústnou sprchou. „Medzizubné kefky odporúčam použiť minimálne raz denne,“ vraví. Čo sa týka ústnej sprchy, do nádobky možno naliať obyčajnú vodu, antibakteriálny roztok, ústnu vodu alebo akýkoľvek bylinkový odvar, napríklad na opuchnuté alebo krvácajúce ďasná.


ANKETA:

Pomáhate/pomáhali ste deťom pri umývaní zubov?

80,0%



16,7%



0,0%



0,0%



3,3%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >