Medzi deťmi sa šíri hlúpa, no o to desivejšia reťazovka: „Nemám nos ani uši, som mŕtva. Prídem ťa zabiť.“

Gabriela Bachárová, 11. februára 2021 o 05:00

Aj mnohí dospelí budú mať z nasledujúcich riadkov husiu kožu, hoci veľmi dobre vedia, že ide o hlúposť. Čo potom malé deti, ktoré ešte nedokážu celkom rozlíšiť skutočnosť od vedomej lži, manipulácie či hlúpeho žartu.

Malé dieťa nedokáže racionálne vyhodnotiť, že reťazová správa je hlúposť, môžu ho trápiť pocity strachu.

Foto: Shutterstock.com

„Prepáč, že ti to posielam, ale keď práve teraz začínaš čítať toto, neprestávaj, inak sa ti stane niečo zlého. Volám sa Daisy, máme sedem rokov, blond vlasy a desivé oči. Nemám nos a uši, som mŕtva. Ak toto nepošleš 15 ľuďom, zjavím sa dnes pri tvojej posteli s nožom a zabijem ťa. Toto nie je vtip,“ píše tajomný autor a aby svoje slová zdramatizoval, pridáva hneď aj príklad dieťaťa, ktoré výzvu neposlúchlo: „Erik Pražák, ktorý tomuto neveril, bol zavraždený a ráno ho našli rodičia v posteli a s nožom v srdci a bez očí. Bojím sa o teba a dúfam, že túto reťazovku neporušíš. Je to pravda.“

V správe sa píše aj o tom, že keď ju dieťa do 96 hodín rozošle ďalším 20 ľuďom, dočká sa naopak niečoho dobrého „Alena Kovaříková, ktorá to poslala 22 ľuďom, v žrebovaní vyhrala automobil,“ sľubuje anonymný pisateľ. Prípadne sa dá očakávať aj vyznanie lásky alebo pekné slová adresované dieťaťu.

„Reťazovku si možno i vy pamätáte zo svojich detských čias, keď ste museli niekomu niečo preposlať alebo napísať, pretože inak sa stane niečo. Tieto reťazovky boli, sú a budú a ich obsahy sú naozaj rôzne – pozitívne aj negatívne. Pošli tohto macka 20 kamarátom, ktorých máš rada. Milé, nie? Reťazovky, ktoré sú momentálne v obehu a dostávajú sa k deťom a mladým ľuďom, však nemajú ani zďaleka pozitívny obsah,“ uvádza organizácia IPčko, ktorá na reťazovku upozornila a apeluje na rodičov, aby zvlášť v dnešnej ťažkej dobe dávali pozor, čomu ich deti venujú svoj čas a či sa náhodou niečím netrápia a niečoho sa neboja.

Malé deti sa ťažko ubránia

„Reťazovka sa dostala už aj k žiakom prvých a druhých ročníkov základných škôl, ktorí nemajú dostatok skúseností a ani z pohľadu vývinovej psychológie nie sú schopní obsah takejto správy spracovať, nedokážu sa s tým sami vysporiadať. Ich prirodzenou reakciou je strach, úzkosť, panika, plač, hystéria, poruchy spánku, odmietanie jedla, pomočovanie, triaška, zhoršenie fyzického stavu a trauma, ktorá ich môže ovplyvniť do ďalšieho života. Práve teraz, keď sú izolovaní od sociálnych kontaktov, je pre nich spracovanie takýchto emócií ešte náročnejšie,“ upozorňuje poradňa.

Že deti vnímajú súčasnú pandémiu a obmedzenia s ňou spojené naozaj zle, o tom svedčí aj narastajúci počet detí, ktoré volajú na linku IPčka: „V populácii do deväť rokov sa v roku 2020 rapídne zvýšil nárast kontaktov na krízovú linku. Práve toto je veková kategória, ktorú reťazovka môže výrazne psychicky ohroziť. Minimálne zručnosti na zvládanie takýchto situácií môžu mať fatálne následky.“

Narastá aj počet rodičov, ktorí žiadajú pomoc: „Za posledné dni je nárast rodičovských kontaktov so žiadosťou o pomoc deťom pri zvládaní traumatických prejavov na našu linku enormný.“

Pomoc pre deti i rodičov
IPčko ponúka bezplatnú, anonymnú a nonstop odbornú pomoc psychológov, sociálnych pracovníkov, špeciálnych pedagógov na:
e-mailová poradňa: poradna@ipcko.sk
chatová poradňa
telefonická poradňa: 0800 500 333
videoporadňa



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarNickyn 11. februára 2021 o 20:56

    Je to skutočné. A produkujú to tí, čo nos a uši majú. Keď zacítia skorú korisť, trasú sa od vzrušenia. Svet je pre nich jednoduchý, lebo je iba pre nich.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >