Robte, na čo ste doteraz nemali čas! 10 tipov, čo s deťmi, keď nemôžu pre koronavírus do školy

Patricia Poprocká, 11. marca 2020 o 04:50

Koronavírus zatvára po Slovensku školy aj škôlky, čím pre rodičov vyvstáva otázka: Čo s deťmi? Ak máme v zatvorení škôl a škôlok nájsť niečo pozitívne, tak tým je určite možnosť užiť si jeden druhého a tráviť spolu ako rodina viac času. Isteže, od dospelých to chce inak si usporiadať deň, zladiť pracovné povinnosti a starostlivosť o deti, dá sa to však. Ak premýšľate ako, a čo robiť s deťmi doma, tu je našich 10 tipov.

Žiadne školy ani krúžky, niet sa kam náhliť, dovoľte si spomaliť a užívajte si chvíle s deťmi.

Foto: Shutterstock.com

Relaxujte

Konečne je na to čas. Spoločne si čítať knihu, vyrábať veci z papiera, stavať lego, maľovať maľovánky, pozrieť si rozprávku alebo obľúbený film – podľa toho, aké staré deti máte. Spoločne strávený voľný čas s deťmi je dnes vzácnosťou a vy ste ho teraz získali. Isteže, nedá sa ničnerobiť celý deň, hodinka-dve sú však na nezaplatenie a príjemne vás naladia na ďalšie činnosti.

Škola hrou

Vyučovanie síce neprebieha, neznamená to však, že si s deťmi nemôžete niečo z učiva zopakovať. S mladšími sa môžete zahrať na školu s ozajstnými úlohami, roly učiteľa a žiaka si môžete vymeniť a vyučovacie predmety prispôsobiť tomu, čo chcete s deťmi prebrať, resp. zopakovať. So staršími sa môžete zahrať aj na vedcov – urobiť nejaké fyzikálne pokusy, inšpiráciu nájdete v knihách pre malých vedcov aj na internete.

Varte spolu

Mať deti doma neznamená len povinnosti navyše, variť im a starať sa im o program. Naopak, zapojte ich do bežných činností a urobte si z nich zábavu. Uvarte spolu obed, upečte koláč. Pustite si k tomu obľúbenú hudbu alebo si spoločne zaspievajte, deti si takéto kuchynské práce užijú a aj obyčajné varenie sa pre ne možno stane spomienkou, ku ktorej sa budú v dospelosti rady vracať.

Urobte to, čo ste dlho odkladali

Dávno nepretriedená hŕba papierov, fotiek v počítači alebo kopa hračiek v detskej izbe? Konečne máte čas aj na to, aby ste sa do upratovania spoločne s deťmi pustili. Deti v podstate triedenie vecí a upratovanie obľubujú, ak majú pri tom vedenie a spoločnosť. Zatvorenie škôl v tomto prechodnom období na jar dáva aj možnosť poprehadzovať oblečenie v šatníkoch – poodkladať zimné veci a vytiahnuť tie ľahšie.

Hrajte sa hry

Áno, aj hra patrí do denného programu. Hra je pre deti bytostne dôležitá, rozvíja ich osobnosť, predstavivosť, sústredenosť, slovnú zásobu, niekedy aj matematické schopnosti. Prispôsobte ju veku a záujmom dieťaťa. Z tých starších je stále obľúbené pexeso, človeče, žolík, dáma, šach, hry na papieri ako meno, mesto, zviera, vec, šibenica, logik. Z novších aktivity, monopoly, dostihy, pamäťové karty, dobble a podobne.

Choďte von

Nie medzi ľudí, samozrejme. Pohyb na čerstvom vzduchu však posilňuje imunitu a je nevyhnutný aj pre psychickú pohodu. Ak máte tú možnosť, vyberte sa teda na prechádzku do prírody, prípadne na bicykel. Užívajte krásy prírody aj samotu, vtedy ich precítite ešte viac.

Vyhláste súťaž, zadajte úlohy

Ak ste práve v situácii, keď potrebujete niečo dorobiť do práce, dajte prácu aj deťom. Vymyslite súťaž s atraktívnou odmenou, zadeľte úlohy, ktoré potom budete hodnotiť. Pointa je, aby ste získali pokoj a čas na prácu, ktorú musíte spraviť. Deťom zadajte povinnosti podľa toho, k čomu inklinujú a čo treba v domácnosti. Napríklad nech niečo nakreslia, vymaľujú obrázok, nachystajú veci na obed, poutierajú prach, umyjú umývadlá..., čokoľvek.

Športujte

Dá sa to aj doma. Môžete si napríklad zatancovať, ale pokojne dať aj klasický tréning na precvičenie celého tela – drepy, kľuky, brušáky. Ak bývate v dome, tak si vyjdite na záhradu kopať loptu alebo len tak hádzať. Znie to neuveriteľne, ale aj medzi školákmi sa nájdu deti, ktoré nevedia chytiť ani hodiť loptu. Ak obľubujete pilates, jogu alebo niečo podobné, môžete si s deťmi zacvičiť aj to – na internete sa dajú nájsť rozličné videá, stačí si vybrať. Cvičte určite každý deň, pomôže to deťom aj vám. Fyzicky aj psychicky.

Čas na záhradkárčenie

Tým, čo majú záhradu, počasie praje na prvé práce. Podobne však môžete zamestnať aj deti v paneláku. Vonku je to síce jednoduchšie, ale aj v byte môžete zasiať semiačka do kvetináčov, označiť ich, poukladať na príslušné miesto a s láskou pestovať. Ustrážte však najmä menšie deti, aby svoje rastlinky nezalievali príliš často ani nekontrolovali hrabaním, či „už rastie“.

Vyrábajte a vráťte sa k ručným prácam

Tí, ktorí vedia štrikovať alebo vyšívať, majú príležitosť naučiť to aj svoje deti. Ktoré by sa nepochválilo tým, že si urobilo čiapku alebo ozdobilo vankúšik? Ak nie ste práve priateľ ihlíc, háčikov či ihly, môžete vyrábať iné - dekorácie do domu, darčeky príbuzným. Materiálov je na výber – nájsť sa dá niečo vonku aj medzi odpadom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >