Malý čierny poklad. Čučoriedky pomáhajú očiam, krvi i pri depresiách

pt, 20. augusta 2020 o 04:11

Nezničia ich požiare ani mráz, dokonca svoje liečivé vlastnosti nestrácajú ani varením. Reč je o čučoriedkach, ktorých sezóna je tu. Ak ste sa na ne ešte nevybrali, nemáte nad čím váhať, maličké tmavé bobule aj ich lístky pomáhajú viac než sa na prvý pohľad zdá.

Chutné a prospešné v akejkoľvej podobe. Hor sa na čučoriedky!

Foto: shutterstock.com

Majú antioxidačné účinky, pomáhajú očiam, pri vysokej hladine cukru, cholesterolu i pri zavodnení organizmu i proti starnutiu. Výhodou je, že svoje skvelé vlastnosti nestrácajú ani konzerváciou, či už tepelnou alebo mrazením.

Toto ovocie je totiž tak silné, že sa vie prispôsobiť každej situácii, vrátane lesných požiarov. Počas zamrazovania dokonca ešte posilní svoje antioxidačné schopnosti. Platí to aj pri varení, čiže pokojne môžete uvariť džem a jeho konzumáciou pomôžete svojmu zraku. Čučoriedkový džem údajne jedávali za vojny britskí piloti, aby lepšie videli za šera.

Na čo všetko teda čučoriedky pôsobia?
Vysoký obsah účinných farbív obsahujúcich antokyány, antokyanidíny, polyfenoly, dimetyl resveratrol a ďalšie polyfenoly spôsobuje, že čučoriedky dokážu potláčať a zneutralizovať voľné radikály, ktoré sú príčinou civilizačných chorôb i starnutia.

Ich lístky zasa obsahujú látky, ktoré znižujú a stabilizujú hladiny cukru v krvi, takzvané glukokiníny. „To sú látky, ktoré uľahčujú uvoľňovanie inzulínu z pankreasu a mierne zvyšujú jeho tvorbu,“ vysvetľuje Štěpánka Kutišová, výživová poradkyňa Naturhouse.

Listy obsahujú aj pomerne veľké množstvo mystillinu, ktorý zlepšuje využitie cukru. „Niekedy sa mu hovorí rastlinný inzulín. Množstvo cukru v krvi však pomáha regulovať aj pterostilben, jeden z čučoriedkových antioxidantov, ktorý pracuje podobne ako lieky predpisované na znižovanie škodlivého cholesterolu. Čučoriedkové extrakty sú významným spojencom aj proti ďalším diabetickým problémom, ako je diabetická neuropatia, nefropatia a retinopatia,“ dodáva odborníčka.

Čo sa týka očí, čučoriedkový výťažok posilňuje kapilárne cievy a uľahčuje prísun okysličenej krvi do sietnice. Preto je užitočný pri riešení degeneratívnych ochorení sietnice, ako je retinopatia, pre potlačenie makulárnej degenerácie a katarakty - zákalu očnej šošovky a glaukómu spôsobeného vysokým vnútroočným tlakom.

Vplyv čučoriedok na zdravie ciev a kapilár je možné využiť aj v prípade redukcie nadváhy, najmä ak je sprevádzaná zadržiavanou tekutinou a tvorbou skrytého lymfedému. Väčšie okysličenie, zlepšený obeh a aktivácia kolobehu tekutín umožňuje obohatiť zdravo použitý jedálniček o látky napomáhajúce uvoľneniu a vylúčeniu zadržiavanej tekutiny spolu s množstvom naviazaných toxínov.

Čučoriedky tiež zlepšujú trávenie, chránia sliznicu tráviaceho traktu, pomáhajú rozpúšťať žlčníkové aj obličkové kamene, tiež pri zápalových ochoreniach čriev, močového mechúra, vredových chorôb i chronickej bronchitíde, zápale ďasien a hrdla.

V neposlednom rade prispievajú aj k psychickej pohode, pomáhajú vyrovnávať sa so stresom a jeho dôsledkami, a to vrátane posttraumatického stresového syndrómu, snáď ešte dokonca lepšie ako predpisované lieky na zvýšenie sérotonínovej produkcie.


ANKETA:

Máte radi čučoriedky?

98,6%



0,2%



1,2%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >