Najlepšie sú čerstvé, ale jedlám dokážu dať fantastickú príchuť.
Foto: shutterstockRýchla bublanina
Naozaj rýchla, ak ste milovníkmi jednoduchých ovocných koláčov, tento si obľúbite.Potrebujeme: 3 vajíčka, pol hrnčeka cukru, dva hrnčeky múky, hrnček bieleho jogurtu, pol hrnčeka oleja, jahody, pravú vanilku, kávovú lyžičku sódy bikarbóny
Postup: Vajíčka vymiešame s cukrom a olejom. Potom vmiešame jogurt a múku, dochutíme vanilkou (nešetrite, nech to rozvoniava!) a pridáme sódu bikarbónu. Cesto vylejeme na plech, buď vymastený alebo vystlaný papierom na pečenie. Poukladáme jahody, ak sú veľké, tak ich rozkrojíme, menšie môžeme nechať aj vcelku. Pečieme na 180 stupňoch, zhruba 30 minút, podľa typu rúry.
Mätový krém s jahodami
Prináša ho portál Varecha.sk a hoci si žiada trocha viac času, výsledok stojí za to.Potrebujeme: pol litra mlieka, tri vajcia, dva žĺtky, mätu, 200 gramov jahôd, 80 gramov cukru
Postup: Mlieko zohrejeme, pridáme doň niekoľko lístkov mäty, prikyjeme a necháme pol hodiny lúhovať.
Vymiešame vajíčka, žĺtky a cukor – autorka receptu upozorňuje, že ručne, pretože mixérom by vznikla pena, ktorý by pri následnom pečení klesla. Pridáme precedené mätové mlieko a zmes nalejeme do sklenených zapekacích misiek. Tie následne vložíme do vysokého plechu na pečenie, kde napustíme vodu, zhruba do polovice výšky misiek. Zapečieme 25 minút pri teplote 170 °C. Potom krém dáme na dve hodiny do chladničky.
Medzitým nasekáme jahody, ktoré zmiešame s lístkami mäty a trochou citrónovej šťavy. Touto zmesou následne ozdobíme vychladený krém a podávame.
Jahodový likér
Potrebujeme: Na 1,5 kilogramu jahôd 1 kilo hnedého cukru, kvalitnú vodku, whisky, mätu, medovku a citrón.Postup: Jahody očistíme, umyjeme a nasypeme do demižóna, resp. veľkej sklenenej fľaše. Zasypeme cukrom, pridáme bylinky a zalejeme alkoholom. Odporúča sa pomer vodky a whisky 1:1, ale je to na vás. Navrch dáme ešte plátky citróna. Nádobu dôkladne uzatvoríme a necháme na tmavom mieste aspoň tri týždne, môžete aj šesť. Raz za čas je dobré to celé pretrepať. Po uplynutí tohto obdobia všetko precedíme, prelejeme do fliaš a domáci likér je hotový.