Má zdravé oči? Zistiť poruchy zraku u predškolákov je ťažké

Patricia Poprocká, 22. októbra 2018 o 11:17

Vidí vaše dieťatko dobre? Zistiť, či má zrak naozaj v poriadku, je pre rodičov predškolákov často ťažké, keďže detské oko sa do šiestich rokov vyvíja a dokáže si samé korigovať nedostatky, dokonca až v rozsahu štyroch dioptrií. Navyše, dieťa samé nevie posúdiť, či vidí alebo nevidí normálne.

Škúlenie je jedným zo signálov, ktoré treba lekársky sledovať.

Foto: shutterstock.com

U niektorých porúch zraku pritom platí, že je lepšie zachytiť ich včas, často sa však prejavia až v škole, kde sa oko viac namáha. Rodičia síce môžu niektoré varovné signály rozpoznať aj sami, napríklad ak dieťa škúli, prípadne si prezeraný predmet vytáča za svetlom či dáva blízko k očiam, nie vždy sa to však podarí.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska v rámci prevencie preto spustila projekt testovania zraku predškolákov. Môžu sa doňho prihlásiť škôlky z celého Slovenska, najviac však 400, čo predstavuje asi desatinu všetkých z 221-tisíc škôlkarov.

Aké varovné signály si treba všímať:
  • Dieťa si prezeraný predmet dáva blízko k očkám

  • Dieťa si prezeraný predmet natáča k svetlu

  • Pri prezeraní predmetu škúli

  • Pri prezeraní predmetu mu jedno očko pozerá na predmet, druhé nereaguje

  • Ak dieťatko pozerá do diaľky, prípadne rozprávku z pár metrov, a zaostruje zrak, zužuje očká


  • Pracovníci únie špeciálnym prístrojom, binokulárnym autorefraktometrom, skontrolujú zrak, hodnotí sa viacero parametrov, napríklad ostrosť videnia, krátkozrakosť, ďalekozrakosť, plastické videnie. Dieťa do prístroja pozrie zo vzdialenosti jedného metra zhruba tri sekundy. Za ten čas prístroj skontroluje obe očká súčasne.

    Výsledkom potom je buď uistenie, že zrak je v poriadku, alebo odporúčanie navštíviť očného lekára. O vyšetrenie môžu rodičia požiadať aj sami, stojí tri eurá. V rámci projektu merania zraku v škôlkach je bezplatné.

    Únia nevidiacich a slabozrakých meria takto deťom zrakové parametre už piaty rok po sebe. Zdravotný stav detí je podľa manažérky únie pre vzťahy s verejnosťou Ivany Dikantovej zhruba na rovnakej úrovni. Problémy sa prejavia u necelej pätiny testovaných detí, presnejšie u každého siedmeho škôlkara.

    Ako pripomínajú odborníci, zlé videnie väčšinou nebolí, a u malých detí je ťažké ho odhaliť. Zrak kontrolujú aj pediatri pri bežných prehliadkach, keď deťom ukazujú zo vzdialenosti obrázky. „Keď pediater počas preventívnej prehliadky zistí odchýlku od normy, pošle dieťa k oftalmológovi na odborné vyšetrenie. Táto spolupráca je osvedčená a funguje. No stane sa, prevažne u detí vo veku medzi 2 až 4 rokmi, že nespolupracujú, vyšetrenie je pre ne nepríjemné, alebo práve nemajú svoj deň. Tu je vynikajúcim riešením práve toto skríningové vyšetrenie,“ uviedla primárka Kliniky detskej oftalmológie Národného ústavu detských chorôb v Bratislave Beáta Bušányová, odborná garantka projektu Zdravé oči už v škôlke. Výhodou je, že deti nemusia k lekárom, prístroj príde za nimi.









    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Zdravie - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >