Liek na detské hádky? Vyskúšajte Stôl uzmierenia

Patricia Poprocká, 10. augusta 2020 o 04:55

Hádajú sa vaše deti? Aj keď je najlepšie do sporov nezasahovať, pretože každý má „tú svoju“ pravdu, prispieť k zmiereniu môžete. Napríklad pomocou Stolu uzmierenia.

Hádky medzi súrodencami sú bežné, najlepšie je, ak si ich deti vyriešia samé debatou.

Foto: Shutterstock.com

Ide o metódu, ktorú opisuje prezident Nadácie Montessori Tim Seldin v knihe Ako vychovať úžasné dieťa metódou montessori.

Princíp je veľmi jednoduchý. Deti by mali mať svoj stolík, príjemne ozdobený niečím, čo pripomína mier, napríklad kvetina, zvonček, či holubica. Dobré je, aby to pre nich symbolizovalo miesto, kde sa riešia nedorozumenia. Ak nemáte stolík, môže to byť akékoľvek miesto v byte, kde si deti sadnú, buď na stoličky, na zem, na koberček, dokonca na schody.

„Keď si deti zvyknú na tento rituál, možno sa poberú k Stolu uzmierenia bez vyzvania,“ uisťuje Tim Seldin. Aj ostatní však môžu deťom navrhnúť, nech si idú sadnúť za stolík, ak vidia črtajúci sa konflikt.

O čo ide za samotným stolíkom? „Dieťa, ktoré sa cíti ukrivdené, položí jednu ruku na stôl a druhú na srdce, čím naznačí, že bude hovoriť čistú pravdu,“ opisuje Tim Seldin. „Potom sa pozrie na druhé dieťa, osloví ho menom a vysvetlí, aké má pocity z toho, čo sa stalo, a ako by chcelo, aby sa nedorozumenie vyrovnalo.“

Potom to isté urobí druhé dieťa. Tak by sa mali bez rozprávať, kým nedosiahnu zhodu. Je možné, že niekedy budú potrebovať prostredníka, podľa Tima Seldina problém môže niekedy riešiť aj celá rodina, ak je závažný.

„Vďaka stolu uzmierenia sa deti naučia, že nezávisle od toho, aké sú veľké, staré alebo aké je ich postavenie v rodine, môžu vždy povedať svoj názor a očakávať, že sa s nimi bude zaobchádzať férovo,“ pripomína hlavný efekt Tim Seldin.

Stôl uzmierenia je presným opakom Kúta hanby, do ktorého sa zvyklo posielať deti za trest, pretože sa pohádali či pobili. Kým trest je škodlivá metóda, ktorá vyvoláva ďalšie negatívne pocity, Stôl uzmierenia pomáha deťom upokojiť sa, vychladnúť a riešiť spory pozitívnym spôsobom. Ak je ozdobený zvončekom, po vyriešení hádky naň môžu deti zazvoniť a oznámiť tak ostatným, že je zasa všetko v poriadku.

Čo na to poviete? Možno by stálo za to, aby si taký stolík urobili aj dospelí.


ANKETA:

Čo si myslíte o Stole uzmierenia?

0,0%



34,0%



20,0%



36,0%



10,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >