Leto bez komplikácií. Koľko piť, ako nedostať salmonelózu?

gb, 3. augusta 2020 o 04:25

Leto zďaleka nekončí. Milujeme ho pre slnko a vodu, ale ak si nedáme pozor, môžeme skončiť so zdravotnými komplikáciámi. Ako sa im vyhnúť?

Na dovolenke opatrne. Počúvadlianske jazero v Štiavnických vrchoch.

Foto: Gabriela Bachárová

Vysoké vonkajšie teploty môžu spôsobiť prehriatie organizmu a zdravotné komplikácie - zvýšenie telesnej teploty, malátnosť, ospalosť, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť či zvracanie. Tu sú základné pravidlá prevencie proti následkom horúčav.

Dodržiavajte pitný režim, aj keď necítite smäd

„Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. V horúčavách obmedzte nápoje s obsahom cukru, chinínu, kávu i alkohol. Ideálna je obyčajná voda. Pite pravidelne, v menších dávkach, nie ľadové, skôr vlažné nápoje. Potreba pitia rastie nielen v závislosti od vonkajšej teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu. Najmä u detí dbajte na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe. Vodu pite aj vtedy, keď smäd necítite," radí Úrad verejného zdravotníctva.

Pre deti je podľa úradu na uhasenie smädu najlepšia čistá pitná voda, môžete ju striedať s neperlivými minerálnymi vodami a nesladenými ovocnými či bylinkovými čajmi. Množstvo vody, ktoré detský organizmus potrebuje, závisí aj od veku a hmotnosti. U novorodenca sa pohybuje od 60 do 100 ml na kilogram hmotnosti, u batoľaťa 120 ml/kg, u dieťaťa v predškolskom veku je to 100 ml/kg, v školskom veku 70 ml/kg, neskôr sa odporúča za 24 hodín vypiť cca 50 ml na kilogram hmotnosti.

Mimoriadne dôležité je dodržiavanie pitného režimu pre seniorov. Ich organizmus obsahuje menej tekutín, orgány pracujú pomalšie a nedokážu vylučovať tekutiny spoločne s odpadovými látkami. Dennú dávku - približne 1,5 až 2 litre tekutín - by si mali rovnomerne rozložiť počas celého dňa. Najvhodnejšia je čistá pitná voda, pri výbere minerálnych vôd venujte zvýšenú pozornosť obsahu sodíka. Starší ľudia veľmi často trpia na vysoký krvný tlak a obsah sodíka vo vode by im mohol stav zhoršiť. Vo vyššom veku je dôležitý aj príjem vitamínov, ktoré môže senior dostať priamo v nápoji. Vhodné sú nesladené ovocné šťavy alebo džúsy bez chemických prísad, ktoré je dobré zriediť vodou.

Chráňte si hlavu vhodnou pokrývkou

Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb. Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože neumožňujú odparovanie potu. Pozor na zvýšenú fyzickú námahu – robievajte si častejšie prestávky v tieni a v čase medzi 11. až 15. hodinou sa na slnku nezdržiavajte.

V horúčavách nepodceňte riziko úpalu. Najmä u detí a seniorov je potrebné chrániť sa v exteriéri vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a ochranným krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu. Úpal vzniká intenzívnym priamym slnečným žiarením na nechránenú hlavu a zátylok. Prejavuje sa zvýšenou telesnou teplotou, bolesťami hlavy, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom a nevoľnosťou. Deti mladšie ako jeden rok by sa vôbec nemali vystavovať slnečnému žiareniu.

Tienenie, vetranie, klimatizácia

Domovy a pracoviská zabezpečte pred prenikaním priamych slnečných lúčov cez okná tienením, napríklad žalúziami alebo roletami. Zvýšený pohyb vzduchu zabezpečte vetraním.

Pri používaní ventilátorov je potrebné ich umiestniť a nasmerovať mimo ľudí. Prúd vzduchu dlhší čas nasmerovaný do tváre prispieva k zápalom očí, uší, dutín, k bolestiam zubu a ďalším zdravotným problémom. Priestory je vhodnejšie skôr vetrať ako klimatizovať, ak je to možné.

Pri použití klimatizácie dbajte na prísny režim čistenia podľa pokynov výrobcu - vzhľadom na aktuálnu situáciu je mimoriadne vhodná aj jej zvýšená dezinfekcia. Udržujte v čistote klimatizačnú jednotku, filtre a vzduchové prieduchy. Výparník klimatizačnej jednotky dezinfikujte častejšie. Správnou údržbou klimatizácie predchádzate tomu, aby bola zdrojom patogénov v priestore.

Pri prechode z chladného do horúceho prostredia môže prísť k teplotnému šoku, ktorý dokáže celkovo oslabiť organizmus. Klimatizáciu je preto vhodné nastaviť tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako päť maximálne sedem stupňov Celzia.

Kúpte sa bezpečne

Na kúpanie je najbezpečnejšie navštevovať oficiálne prevádzkované prírodné a umelé kúpaliská, ale aj vybrané prírodné vodné plochy bez prevádzkovateľa. Miestne príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva na prírodných vodných plochách bez prevádzkovateľa monitorujú kvalitu vody a na prevádzkovaných kúpaliskách kontrolujú kvalitu vody aj dodržiavanie ďalších povinností vyplývajúcich z platnej legislatívy.

Pred návštevou kúpalísk s povolenou prevádzkou sa informujte o ich aktuálnom stave. Aktuálne výsledky kontrol uverejňuje Úrad verejného zdravotníctva počas letnej kúpacej sezóny pravidelne v týždňových intervaloch (vždy v piatok) na svojom webe a na internetových stránkach 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Pozor na salmonelózu

Jednou z častých chorôb, ktorými pacienti v lete trpia, je salmonelóza. ,,V prevencii tejto choroby tráviaceho traktu by som na prvom mieste odporučil dávať si veľký pozor na konzumáciu jedla počas horúceho letného obdobia. Radšej sa vyhýbať konzumácii mliečnych výrobkov, majonézových šalátov, vajec, ktoré boli vystavené pôsobeniu slnka alebo neboli adekvátne skladované. Dôležité je konzumovať čerstvo pripravené jedlá,“ povedal primár oddelenia vnútorného lekárstva levickej nemocnice Maksym Saeienko.

Časté sú v lete aj hnačky. ,,Vhodné je vtedy začať v domácich podmienkach aktívnu hydratáciu, dodržiavať diétny šetriaci režim, dá sa pomôcť aj takzvanými enterosorbentami, kam patrí napríklad živočíšne uhlie, prípadne voľnopredajnými liekmi. K lekárovi odporúčam zájsť pri teplotách, vracaní alebo pri hnačkách trvajúcich dlhšie ako tri štyri dni,“ dodáva primár.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >