Autom s deťmi. Kedy kto môže sedieť vpredu, dokedy treba podsedák? Veľký prehľad predpisov

Patricia Poprocká, 23. júla 2020 o 04:50

Auto je najčastejšie používaný dopravný prostriedok, najmä teraz počas letných prázdnin. Viete v ňom správne prepravovať deti? Hoci sa každý snaží o čo najväčšiu bezpečnosť, nie vždy má správne informácie. Prinášame vám prehľad, kto kedy potrebuje akú autosedačku, kde môže byť umiestnená, a tiež rady, na čo dbať pri jej výbere.

Najistejšie je nehavarovať, žiaľ, nie vždy je to len v našich rukách. Preto treba dbať na bezpečnosť za každých okolností, rovnako pri dlhej i krátkej jazde a bez ohľadu na to, aké je dieťa staré.

Foto: Shutterstock.com

Bábätká do „vajíčka“

Ide o autosedačky špeciálne vyrobené pre najmenších, ktorí ešte nevedia sami sedieť. Pre svoj tvar, kopírujúci zaguľatenie chrbátika ich volajú „vajíčka“. Prepravujú sa v nich bábätká, spravidla do jedného roka. Každý výrobca udáva, pre aké dieťa do koľko kilogramov je ten ktorý typ vhodný. Momentálne platné nariadenie vlády u nás rozlišuje dve kategórie – do 10 a do 13 kilogramov.

Umiestnené môžu byť kdekoľvek v aute, musia byť ale pripútané bezpečnostným pásom podľa návodu výrobcu.

Niektorí dopravní analytici v prípade, ak matka šoféruje, odporúčajú ako najbezpečnejšie miesto pre vajíčko miesto spolujazdca. Ak dieťa zaplače, matka ho má hneď vedľa seba a ľahšie reaguje než ak by sa k nemu musela vytáčať dozadu. Navyše, pri vytáčaní sa dozadu výrazne rastie riziko havárie.

Pozor – ak je vajíčko na sedadle spolujazdca, vždy v takom prípade musí byť vypnutý airbag. V moderných autách na to väčšinou stačí jednoduché otočenie kľúčom na príslušnom mieste, niektoré autá sú už dokonca nastavené tak, že so zapnutým airbagom ani nenaštartujú. Ak nemáte v aute možnosť manuálne vypnúť airbag, musíte si to nechať urobiť v servise, alebo bábätko v žiadnom prípade vpredu nevoziť. V prípade nárazu hrozí smrteľné zranenie.

Nevozte bábätko vo vajíčku ani v aute niekomu na kolenách. Je to nebezpečné a zakázané. Takýto prístup sa netoleruje ani v prípade, že má rodina štyri deti, tri sú v autosedačkách a štvrté má matka vzadu na kolenách.

Autosedačka pre starších

Pre staršie deti sú tu autosedačky, najčastejšie s päťbodovým upínaním, ktoré sa na rozdiel od vajíčka umiestňujú v smere jazdy. Rodičia v nich zväčša prevážajú deti do troch, štyroch rokov, potom prechádzajú na podsedáky, hoci existujú autosedačky aj pre väčšie deti.

Na čo dbať pri výbere autosedačky
Šetriť sa neoplatí. Dbajte na to, aby autosedačka bola pohodlná a dieťa neotláčala. Ak dieťa počas jazdy zaspí, mala by mu opierka na autosedačke udržať hlavu. Bezpečnostný pás by mal prechádzať cez rameno, nie cez krk. Dôležité je autosedačku vo vozidle správne nainštalovať, podľa pokynov výrobcu. Autosedačky sú bezpečnejšie než podsedáky. Dieťa je pripútané päťbodovým pásom a ešte k tomu aj autosedačka je pripútaná k sedadlu. Ak sa rozhodnete pre podsedák, vyberte si ten chrbtovou časťou, pretože chráni hlavu aj krk dieťaťa pri náraze.
Naše predpisy delia autosedačky do dvoch kategórií, podľa váhy – pre deti od 9 do 18 kilogramov a pre deti od 15 do 25 kilogramov.

Umiestnené môžu byť vzadu alebo vpredu, vždy v smere jazdy. Vypnutie airbagu sa už nevyžaduje.

Aj keď naše predpisy umožňujú voziť deti v autosedačkách na mieste spolujazdca, z hľadiska bezpečnosti sa to neodporúča, keďže toto miesto je pri haváriách najohrozenejšie, ľudovo sa mu hovorí aj sedadlo smrti. Za najbezpečnejšie sa považuje pravé zadné sedadlo, za spolujazdcom, keďže k nárazom dochádza najčastejšie spredu, prípadne z ľavej strany. Náraz sprava hrozí najmä vtedy, ak šofér nedá prednosť pri odbočovaní, čo je teda úkon, ktorý sa dá relatívne dobre ukontrolovať.

K umiestneniu detí v autosedačke vpredu by mali rodičia pristupovať len v prípade, ak na ich umiestnenie vzadu už nie je miesto.

Podsedák

Zaberá menej miesta, je však aj menej bezpečný. Najmä ten, ktorý nemá chrbtovú časť. Dieťa je chránené len bezpečnostným pásom auta. Odporúča sa preto naozaj len pre staršie deti, aj to však radšej s operadlom (chrbtovou časťou) a bočnými opierkami hlavy.

Podľa vládneho nariadenia je podsedák pre deti s hmotnosťou 22 až 36 kilogramov.

Pre jeho umiestnenie platia tie isté pravidlá ako pre autosedačku, môže byť umiestnený kdekoľvek, kde môže byť pasažier pripútaný, vrátane predného sedadla spolujazdca.

Keďže je podsedák menej bezpečný než autosedačka, ešte viac platí odporúčanie neumiestňovať ho na predné sedadlo vedľa vodiča, aj keď pokutu za to nedostanete.

Voľné sedenie

Dieťa môže sedieť v aute priamo na sedadle bez zadržiavacích zariadení, čiže bez autosedačky či podsedáku, ak je vyššie než 150 centimetrov. Musí však byť pripútané bezpečnostným pásom.

Môže takto sedieť aj na prednom sedadle, tiež za podmienky, že je pripútané.

Dieťa menšie než 150 centimetrov sa môže prepravovať bez autosedačky v prípade, ak sú v aute tri deti a na zadnom sedadle nie je priestor pre umiestnenie tejto tretej autosedačky. V takom prípade môže dieťa sedieť priamo na sedadle, musí však byť pripútané pásom. Týka sa to však len zadného sedadla, na prednom bez autosedačky alebo podsedáku byť nesmie. A ešte je tu jedna dôležitá podmienka – dieťa musí byť staršie ako tri roky.

Dieťa mladšie než tri roky sa v aute bez zadržiavacích zariadení a bez bezpečnostných pásov prepravovať nesmie.

Päť praktických rád na spokojnú cestu

1. Slnko dokáže teplotu v aute poriadne zvýšiť, oplatí sa mať preto tónované sklá, alebo aspoň slnečné clony.

2. Deťom sediacim vzadu zaveste na opierky predných sedačiek praktické vrecká, kam si môžu ukladať svoje „poklady“ – drobné občerstvenie, knihy, maľovánky, hračky, servítky.

3. Vyhraďte si vrecúško alebo nádobku na odpadkový kôš, ktorú budete predbežne pri zastávkach vysypávať, ušetríte si potom upratovanie auta.

4. Ak vaše deti patria medzi tie, ktoré radi cestou niečo chrumkajú a pijú, zadovážte si pod autosedačky ochranné podložky. Zachránite sedačky aj hodnotu auta, ak ho raz budete predávať. Ale predovšetkým budete mať príjemnejší pocit z jazdy v čistom aute.

5. Nedávajte im piť iné než čistú vodu, dobré je, ak má každé dieťa svoju fľašu s vrchnákom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >