Manuál kúpacej sezóny. Ako sa tento rok správať pri vode?

Gabriela Bachárová, 3. júla 2020 o 04:30

Hoci sa koronavírus podľa súčasných poznatkov neprenáša vodou, pri kúpaní je namieste maximálna opatrnosť.

Pri kúpaní myslite nielen na zábavu, ale aj na svoju bezpečnosť.

Foto: Shutterstock.com

Slováci budú tento rok kvôli hrozbe choroby Covid-19 viac dovolenkovať doma. Očakávať sa dajú aj preplnené kúpaliská. Aby sa nestali zdrojom nákazy, je dôležité dodržiavať prísne hygienické opatrenia.

Ako informuje Úrad verejného zdravotníctva, na kúpalisko by mali zabudnúť tí, ktorí na sebe pozorujú príznaky infekčného ochorenia. Rúška na kúpalisku nebudú potrebné, no samozrejme, ak chcete trochu zvýšiť svoju ochranu, môžete si ich dobrovoľne nasadiť, minimálne pri čakaní na langoš alebo malinovku zo stánku. Rúško nemusí mať nasadené ani personál kúpaliska.

„Pri vstupe na kúpalisko si dezinfikujte ruky. Na častú dezinfekciu a umývanie rúk dbajte počas celého pobytu na kúpalisku u seba i detí a vyhýbajte sa dotyku očí, nosa a úst,“ hovorí hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Na pláži sa odporúča myslieť na vzdialenosť dva metre od ostatných ľudí. „Dvojmetrové odstupy odporúčame dodržiavať aj pri pohybe po areáli kúpaliska, bezpečnú vzdialenosť dodržiavajte najmä v šatniach a sprchách, na toaletách, v radoch na služby a podobne,“ uvádza úrad. Za občerstvenie či iné služby plaťte najlepšie bezkontaktne.

Aké sú povinnosti prevádzkovateľa

Prevádzkovať možno len také kúpalisko, ktoré úspešne prejde testom na kvalitu vody. Ešte pred samotným otvorením má prevádzkovateľ povinnosť bazén vypustiť, vyčistiť a vydezinfikovať prostriedkami, ktoré ničia vírusy. Dezinfekciou musí prejsť aj technické príslušenstvo bazénov.

Ďalej je nutné vstupe do areálu zabezpečiť dezinfekciu rúk. Pitné fontánky nesmú byť funkčné, pretože by sa mohli stať zdrojom nákazy. Hygienické zariadenia musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami. Ak nie sú, žiadajte nápravu.

Prevádzkovateľ má povinnosť dvakrát častejšie kontrolovať obsah chlóru vo vode. „Potrebné je tiež zvýšiť frekvenciu upratovania, čistenia a dezinfekcie plôch, priestorov, športových pomôcok a zariadení kúpalísk. Zintenzívniť najmä čistenie dotykových povrchov, ako sú toalety, dvere, stoly, sedadlá, operadlá či zábradlia,“ odporúča Úrad verejného zdravotníctva.

Vo vode zdravo

Pri kúpaní treba myslieť nielen na hrozbu koronavírusu, ale aj svoju osobnú bezpečnosť a ochranu pred chorobami, ktoré by mohla spôsobiť znečistená voda. Nevstupujte preto radšej tam, kde to nepoznáte, rovnako rešpektujte zákaz kúpania. Nepreceňujte svoje sily a plavecké schopnosti, do hlbokej vody by sa mali odvážiť iba zdatní plavci a ani tí nikdy nie jednotlivo.

„Nevstupujte do vody, ktorá na základe senzorických vlastností, teda farba, zákal či priehľadnosť, pôsobí odpudivo. Ani do zelenej vody s premnoženými riasami a sinicami a nahromadeným odpadom. Deťom nedovoľte hrať sa s vysušeným vodným kvetom vznikajúcim po poklese hladín v zátokách a na brehu,“ radí Ján Mikas. Rovnako nie je dobrým nápadom kúpať sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo a v okolí sú uhynuté vtáky či iné zvieratá.

Pri návšteve kúpaliska dbajte na osprchovanie pred vstupom do bazéna a prejdite brodiskom. „Môže to znížiť riziko znečistenia vody až desaťnásobne. Okrem zvyškov kože a vlasov ľudia vnášajú do vody i pot, zvyšky kozmetických prostriedkov, opaľovacích krémov a podobne,“ vymenúva Úrad verejného zdravotníctva.

Hoci by kúpaliská mali splniť pravidlá bezpečnosti, môžu sa nájsť aj výnimky. Nechoďte preto do vody, ak páchne po moči alebo výrazne po chlóre, na stenách bazéna sú slizovité povlaky a steny a dno bazéna sú poškodené.

Ak sa idete kúpať s malými deťmi, nikdy ich nenechávajte bez dozoru. Pred vstupom do bazéna je i deti potrebné osprchovať, rovnako treba postupovať aj po kúpaní. „Vtedy je vhodné použiť klasické mydlo, ktoré zabezpečí odstránenie bakteriálnej mikroflóry z kože a zbaví zvyškov chlóru,“ radia hygienici.

Deti do troch rokov majú mať v bazéne z hygienických dôvodov plavky s priliehavou gumičkou okolo bruška a stehien. Rodičia by im mali vysvetliť, že by nemali piť vodu z bazéna ani doň močiť. Po každom kúpaní sa vy aj deti prezlečte do suchého oblečenia a po príchode domov si dôkladne vyperte plavky. Viac o pravidlách bezpečnosti aj o chorobách, ktoré môžete chytiť v bazéne, si prečítajte v tomto našom článku. Želáme vám príjemnú kúpaciu sezónu bez nehôd a ochorení.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >