Letné nástrahy teenagerov. Čo najviac trápi mladých počas prázdnin?

TASR, ahojmama.sk, 5. augusta 2024 o 05:55

Absencia školskej rutiny u dospievajúcich môže spôsobiť nárast pocitov izolácie, úzkosti či celkovej nepohody. Upozornila na to Liga za duševné zdravie. Rodičom adolescentov odporúča viesť ich počas leta k zmysluplným aktivitám, obmedzeniu času pred obrazovkou či vnútornému rozvoju.

Leto by malo byť radostné a bezstarostné. Čo však, ak nie je?

Foto: shutterstock

Pocity mladých v lete závisia od toho, akými aktivitami vyplnia svoj voľný čas. „Nie každý sa okamžite vyberie na kúpalisko či na hory, niekto len napríklad zatiahne v izbe roletu, aby mu slnko nesvietilo do monitora. Je dôležité, aby dospievajúci načerpali v lete čerstvé sily,“ zdôrazňujú odborníci z Ligy za duševné zdravie.

Rodičom odporúčajú v rámci možností sledovať, koľko času trávia deti pred obrazovkou. „Len veľmi málo detí a dospievajúcich sa úspešne samoreguluje, pokiaľ ide o videohry alebo sociálne médiá,“ vysvetlili.

V prípade mladších detí radia skúsiť nastaviť pravidlá – napríklad hodina vonku a 20 minút za obrazovkou. „Nútená pauza od virtuálnych svetov môže podnietiť ich chuť objavovať skutočný svet,“ pripomínajú.

Osobitne vyzdvihujú dôležitosť skutočného kontaktu s kamarátmi, nie iba toho virtuálneho. „Je dôležité, aby váš tínedžer nebol v kontakte s kamarátmi len cez sociálne siete. Skontaktujte sa tak s rodičmi jeho kamarátov či spolužiakov a zorganizujte spoločnú grilovačku či dovolenku,“ odporúčajú.

Prospešná psychike teenagerov je tiež vhodná brigáda či práca na vlastnom vnútornom rozvoji. „Predstavte napríklad svojmu tínedžerovi princípy všímavosti (mindfulness). Všímavosť spočíva v zameraní sa na prítomnosť, je o plnom zapojení sa do čohokoľvek, čo práve robíme – bez rozptyľovania alebo posudzovania a uvedomení si svojich myšlienok a pocitov bez toho, aby sme sa v nich stratili,“ uzatvárajú.


ANKETA:

Máte s deťmi dohodnutý čas, ktorý môžu tráviť pri elektronike?

33,3%



66,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >