Lekári upozorňujú na zvláštny nárast úmyselných otráv liekmi u detí. V hlavnej role paralen

gb, 28. marca 2022 o 04:00

Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v posledných dňoch zaznamenali zvýšený počet detí úmyselne intoxikovaných liekmi s účinnou látkou paracetamol.

Lieky, ktoré sú v domácnosti ľahko dostupné, sa môžu stať zdrojom otravy u detí.

Foto: Shutterstock.com

Na Oddelení urgentného príjmu počas minulého týždňa prijali štyri deti úmyselne intoxikované liekmi s obsahom paracetamolu, prípadne v kombinácii s inými liekmi. Dovtedy za celý marec pritom hospitalizovali len štyri deti intoxikované paracetamolom. Ústav na to upozornil na sociálnych sieťach.

Tri deti, ktoré užili paracetamol v toxickej dávke, po liečbe na takzvaných expektačných lôžkach (umiestnenie na určitú dobu na vyčkávacie lôžko) museli byť hospitalizované. Jedno z detí po liečbe na expektačnom lôžku bolo prepustené do domácej starostlivosti.

„Intoxikácia paracetamolom je nebezpečná v tom, že v úvode nemusia byť prítomné žiadne symptómy, k ich rozvoju môže prísť až po 24 hodinách, čo už je moment, kedy pečeň môže byť natrvalo poškodená,” povedal Jakub Gécz, lekár Oddelenia urgentného príjmu NÚDCH.

Symptómy sú prevažne gastrointestinálne – bolesti brucha, pocit na vracanie, vracanie. Niekedy deti užijú paracetamol (najčastejšie obsiahnutý v lieku proti bolesti či horúčke Paralene) aj v kombinácii s inými účinnými látkami, napríklad kofeínom, kedy hrozí aj otrava kofeínom a deti pociťujú búšenie srdca, majú závrate, kŕče, poruchy vedomia a iné symptómy.

Úmyselné intoxikácie liekmi, prípadne v kombinácii s inými látkami, majú vo všeobecnosti stúpajúcu tendenciu a lekári ich sledujú už u detí od 12 rokov, ktoré ich užijú s úmyslom ublížiť si. S úmyselnými otravami paracetamolom sa lekári stretávali aj v minulosti, bolo to však jedno dieťa mesačne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >