„Laktačná psychóza.“ Má na popôrodnej depresii naozaj podiel dojčenie?

pt, 14. septembra 2022 o 04:19

„To sú tie hormóny... Kým kojíš, je to také...“ Krehká psychická rovnováha žien po pôrode, ktorá niekedy prerastá až do depresie, sa neraz zvykne pripisovať práve hormonálnym zmenám spôsobeným nástupom laktácie. Či a do akej miery oprávnene, vysvetľuje na základe sumáru vedeckých štúdií časopis Česká a slovenská psychiatrie.

Popôrodná depresia máva rôzne príčiny, často je to kombinácia viacerých faktorov.

Foto: shutterstock

„V minulosti sa predpokladalo, že hormonálne zmeny po pôrode spojené s dojčením, sú rizikovým faktorom pre psychické zdravie žien, a že dojčenie zhoršuje, či je priamo príčinou popôrodnej depresie či popôrodnej psychózy. Dôkazom je aj zastaraný pojem laktačná psychóza,“ vysvetľuje autorka článku v časopise Česká a slovenská psychiatrie Soňa Ondrušová z Katedry psychológie FF UP v Olomouci. Ako však dodáva, najnovšie poznatky v oblasti neuroendokrinológie, psychiatrie a psychológie tento predpoklad nepodporujú, dokonca i priamo vyvracajú.

Soňa Ondrušová poukazuje na výskumy, podľa ktorých hormóny, ktoré sú u žien po pôrode vylučované vďaka dojčeniu, majú práveže stabilizačný účinok na ich psychiku. „To naznačuje, že dojčenie môže mať ochranný účinok pred rozvojom popôrodnej depresie, či ju zmierňovať, ak sa napriek dojčeniu rozvinie,“ vraví odborníčka. Naopak, nedojčenie je podľa nej aj rizikovým faktorom pre kvalitu spánku žien po pôrode, čo môže ovplyvňovať ich psychické zdravie, a teda zvyšovať riziko, že sa popôrodná depresia rozvinie, či bude mať výraznejšie príznaky.

Pokles hladiny hormónov a depresia

Hormonálne zmeny súvisiace s dojčením nespôsobujú popôrodnú depresiu, aj keď sa tak vedci kedysi mylne domnievali. A to na základe štúdie, v ktorej sa pokúsili simulovať tehotenstvo a následný pôrod podávaním progesterónu a estrogénu ženám počas ôsmich týždňov. Ich následné vysadenie malo navodiť u žien hormánlne zmeny po pôrode. Vysadenie malo za následok zvýšený výskyt symptómov depresie žien, z čoho autori usúdili, že dramatický pokles týchto hormónov je spúšťačom popôrodnej depresie. Tento predpoklad sa snažili potvrdiť v inej štúdii tak, že ženám po pôrode podávali progesterón a estrogén vo forme antikoncepcie. Chceli tým dokázať, že dodanie týchto hormónov bude ženám výskyt popôrodnej depresie znižovať. Táto hypotéza sa však nepotvrdila, naopak – výskyt popôrodnej depresie sa ešte zvýšil.

Znížené hladiny hormónov progesterónu a estrogénu po pôrode teda nie sú príčinou popôrodnej depresie, konštatovali následne aj autori Granger a Underwood vo svojom prehľade štúdií venujúcich sa tejto problematike. Ani dnešné výskumy nepoukazujú na to, že by bola znížená hladina progesterónu a estrogénu spúšťačom popôrodnej depresie.

Po pôrode sa totiž okrem zmeny vo vylučovaní hormónov progesterón a estrogén začínajú vo veľkej miere vylučovať prolaktín a oxytocín, ktoré majú výrazné psychoochranné vlastnosti, pričom pokles estrogénu a progesterónu je fyziologický a má stabilizačný účinok.

Prečo teda ženy majú popôrodnú depresiu?

Príčin je viacero. „Rozvoj depresie súvisí s mnohými faktormi – biologickými, sociálnymi, genetickými. Riziko stúpa, ak sa v rodine ženy objavili psychické poruchy a rastie pri každom ďalšom pôrode,“ vysvetľuje napríklad psychologička a dula Katarína Godarská v knihe Lenky Žofajovej Sprievodca rodiča dnešného.

Soňa Ondrušová vo svojom článku zasa pripomína napríklad i spánkový deficit. „Medzi biologické faktory súvisiace s popôrodnou depresiou môžeme zaradiť aj jej súvis s problémami so spánkom, ktorý sa ukazuje vo viacerých štúdiách. Je známe, že existuje silný vzťah medzi problémami so spánkom a popôrodnou depresiou. Avšak chýbajú štúdie, ktoré by sa reálne zaoberali kauzalitou medzi týmito javmi, a tiež je nedostatok štúdií, ktoré by kvalitatívne zhodnocovali skúsenosti jednotlivých žien s popôrodnou depresiou s ich spánkom,“ konštatuje.

Nedojčiace ženy postihuje depresia častejšie ako tie, ktoré dojčia, aj keď sa môžu vyskytnúť vážne prípady v oboch skupinách.

Celý článok Sone Ondrušovej o popôrodnej depresii a dojčení si môžete prečítať na tomto linku.


ANKETA:

Pociťovali ste po pôrode depresiu?

60,4%



11,3%



24,5%



0,0%



3,8%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >